Najnovije vijesti

Mihalinec objasnio zašto je model B nastave najgori – 8.rujna 2020.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec uvjeren je da će Vlada poštovati ono na što se obavezala prema nastavnicima i otkriva koji je model nastave u epidemiji najgori…

Mihalinec je rekao da ne sumnja da će 1. siječnja 2021. rasti osnovica plaća nastavnicima, po sporazumu da se u tri koraka koeficijenti nastavnika izjednače s drugima u javnim službama.

“Uvjereni smo da je ova vlada, dakle vlada u kontinuitetu, bila svjesna što potpisuje, i to onda kada se činilo da će gospodarstvo stajati puno lošije, da neće biti nikakve turističke sezone”, objasnio je Mihalinec svoj optimizam.

Za nastavu u uvjetima epidemije rekao je da su scenariji rada dobro razrađeni u skladu s različitim uvjetima. Najgorim je ocijenio “model B”, odnosno nastavu kombiniranu tako da se dio gradiva obrađuje u školi, a dio na daljinu.

“Model B je ostavio najviše pitanja i nepoznanica. Sami su predavači rekli da je to najnepovoljniji model i da ga treba izbjegavati. Niti epidemiolozi niti predlagači nisu prihvatili ono što smo mi predložili, model B1”, kazao je Mihalinec.

Objasnio je da je riječ o takvom prijedlogu kod kojega bi, kad bi se moralo zbog broja učenika ili ograničenog prostora, nastavu tako organizirati da, primjerice, 3. i 4. razredi jedan tjedan imaju nastavu na daljinu, a 1. i 2. u školi, a da se naredni tjedan mijenjaju.

“Nastavni proces ne bi niti malo bio oštećen, a nastavnici bi imali normalan rad”, naveo je Mihalinec zašto bi to bilo bolje od modela u kojem nastavnik u istom danu dio gradiva odrađuje u školi, a drugi dio na daljinu.

“Nastavnicima model B tako nekada iziskuje i dvostruki posao. Nisu nam objasnili što se očekuje od nastavnika u nastavi na daljinu u B modelu”, požalio se Mihalinec.

Rekao je i to da se zakasnilo s određivanjem tko od nastavnika ima pravo na rad od kuće, jer bi mu nastavom u školi bio ugrožen život:
“Ne zna se još tko ima zadnju riječ, ima li pravo raditi od kuće.”

Ono što ministru Radovanu Fuchsu može predbaciti, rekao je, jest i to što je dopustio zapošljavanje dodatnog pomoćnog osoblja u osnovnim školama, ali ne i u srednjima:

“A u srednjima je u najboljem slučaju stanje podjednako rizično kao i u osnovnima.”

Mihalinec ministru nešto i priznaje, u prvom redu odnos puštanja struke da pripremi školsku godinu.

“Mislim da se ovdje politika nije uplela, da je to radila struka”, smatra on.

A, je li Fuchs bolji ministar nego što je bila Blaženka Divjak?

“Tek smo počeli. Ne mogu još procijeniti.”

_____

Sindikati o početku škole: ‘Mješoviti model najgori je učenicima i najzahtjevniji nastavnicima’ – rtl.hr

Pristupačnost