Aktualno

Matica hrvatskih sindikata postala članica Europske konfederacije sindikata – 13. prosinca 2020.

Matica hrvatskih sindikata postala je članica Europske konfederacije sindikata čime joj se pružila prilika sudjelovanja i kreiranja sindikalnih politika na europskoj razini, izvijestili su u petak iz tog sindikata.

“Učlanjenjem u ETUC dobili smo snažne partnere koji će nam pružiti podršku u svim našim budućim sindikalnim zahtjevima i akcijama”, stoji u priopćenju Matica hrvatskih sindikata koja je u to članstvo primljena 9. prosinca.

Prijavu Matice u članstvo ETUC-a podržali su Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske kao članovi ETUC-a, a odobrio ju je Izvršni odbor ETUC-a.

Glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini rekao je da toplo pozdravljaju Maticu u europskom sindikalnom pokretu te istaknuo da povijest sindikata pokazuje da se zajednički mogu postići stvarne promjene u vremenu u kojem smo suočeni s neposrednim i dugoročnim izazovima.

Dodao je da Hrvatska nije velika zemlja, ali njezini sindikati mogu imati veliki utjecaj radeći s ETUC-om i svim sindikatima članicama, što je, kaže, pokazao i uspješan slučaj prikupljanja potpisa za referendum protiv mirovinske reforme koju su provele hrvatske sindikalne središnjice.

Matica je tako postala 92. nacionalna sindikalna središnjica iz 38 europskih zemalja koje su članovi ETUC-a. /N1/

_____

Vilim Ribić o pogubnom smanjivanju potrošnje u vrijeme krize – N1

Pristupačnost