Najnovije vijesti

Lovrić o aferi u Klasičnoj gimnaziji: Najveću će cijenu platiti mlada nastavnica

Ako je na vas izvršen pritisak da promijenite ocjenu, onda je sankciju tipa otkaz trebao dobiti onaj koji je na vas izvršio pritisak. Sustav iza nastavnika neće stati, najveću će cijenu platiti mlada nastavnica, poručila je u središnjem Dnevniku HTV-a Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, govoreći o skandalu u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

 

Izjavom nastavnice da je promijenila ocjenu jer joj je rečeno da to napravi, postavlja se pitanje, što je tu sve loše i krivo.

– Sve je loše i sve je krivo. Apsolutno bi jedino trebalo biti važno i vrijedno jest zaključivanje ocjene na zadnjem satu. Nastavni proces zaključuje se na zadnjem satu, kada svi učenici mogu vidjeti ocjene te mogu vrednovati i procjenjivati. Taj propust mame, ako je mislila da dijete ima ocjenu koje nije zaslužilo, to se moglo pred komisijom propitati, objasnila je u središnjem Dnevniku Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

E-mail koji je poslan uopće nije trebao biti dostupan nastavnici.

– Mediji pišu da je poslan ravnateljici pedagoške službe škole. Zašto je postao dostupan nastavnici? Na taj se način izvršio samo dodatan pritisak, smatra.

Ističe da je to i propust ravnateljice.

– Sve je napravljeno krivo, a djetetu su ostale ocjene koje nije trebalo imati, dodaje Lovrić.

Pita se zašto se mladoj nastavnici daje opomena, a spominjao se i otkaz.

– Ako je na vas izvršen pritisak da promijenite ocjenu onda je sankciju, tipa otkaz trebao dobiti onaj koji je na vas izvršio pritisak. Sustav iza nastavnika neće stati, najveću će cijenu platiti mlada nastavnica. Njoj je krivo poruka prenesena, a krivo je prenesena i poruka učenicima u tom razredu. Kako netko postane “jednakiji” jer ima tamo nekoga svoga. Ljudi su u velikom broju otišli iz zemlje upravo zbog tih veza, protekcija, pogodovanja, kako god mi to zvali.

Je li postala uobičajena praksa da nastavnici zbog pritiska “idu linijom manjeg otpora”?

– 2019. godine nastavnici su organizirali prosvjed “I mi smo Franjo”. Tada smo čuli jezovite priče što nastavnici proživljavaju. Najbolje je kada roditelji i nastavnici surađuju. Pritisaka ima, nekad nastavnik popusti. Mi se moramo naučiti odagnati takvim pritiscima. Na leđima nastavnika je previše toga. Sustav, ni ravnatelji, ni Ministarstvo ne štiti nastavnike. Ministar ima zdrav stav prema tom postupanju, ali na kraju nastavnik ostaje sam sa sobom, dodaje.

Ministar Radovan Fuchs rekao je da treba mijenjati “sivu zonu u zakonu”, a vezano uz zaključivanje ocjena.

– Nema sive zone. Ocjena se zaključuje zadnji sat. Ako će biti potrebno, i tu će zonu trebati regulirati zakonom. Nedopustivo je, netko je taj E-dnevnik otključao. Tko, kada i zašto? Pozivam kolegicu kada bude davala izjavu u policiji da bude hrabra i iznese imena onih koji to zaslužuju, zaključuje.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/, Foto: HTV/HRT

Pristupačnost