Aktualno

Korekcija fiksnog dodatka

Poštovani članovi NSZSŠH-a,

od 31. kolovoza 2023. i Upute za postupanjem broj 10. Ministarstva pravosuđa i uprave, ministra dr. sc. Ivana Malenice tražimo od Ministarstva znanosti i obrazovanja da pošalje upute ustanovama iz sustava obrazovanja kako obračunati i isplatiti korekciju privremenog dodatka. Neke škole (rijetke) već su napravile korekciju sukladno Uputi, nažalost, većina škola takvu korekciju nije napravila iako je uputa bila jasno navedena u COP-u.

Na naš upit iz MZO-a dobivamo neformalni odgovor da se traži dodatna uputa od strane Ministarstva pravosuđa i uprave.

Na zajedničkom sastanku predstavnika MZO-a, Ministarstva uprave i sindikata javnih službi udruženih u Maticu hrvatskih sindikata održanom dana 22. studenog 2023. godine kada smo ponovno uputili to pitanje predstavnici MZO-a, ravnateljica Uprave za službenički sustav, jasno je rekla da se radi o odluci Vlade RH nastaloj na temelju dogovora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i državnih službi te da je uputa ministra Ivana Malenice  jasna i nedvosmislena i da nisu potrebne nikakve druge upute.

Napominjemo da smo i na sastanku s ministrom znanosti i obrazovanja, gosp. Radovanom Fuchsom, dana 17. studenog 2023. godine prethodno otvorili ovo pitanje i sve do sada nismo dobili odgovor i reviziju kroz korekciju fiksnog dodatka za vrijeme korištenja godišnjeg odmora i bolovanja do 42 dana.

Kako je bilo evidentno je da ne postoji ni volja ni nakana u MZO-u da postupe po Uputama br 10. ministra Malenice i poštuju dogovor Vlade i sindikata, u suradnji sa Sindikatom hrvatskih učitelja obratili smo se Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sa zahtjevom za mišljenje kako bismo prevenirali sudske tužbe i daljnje komplikacije za sve u sustavu.

Ministar MROSP-a gosp. Marin Piletić uputio nam je odgovor gdje između ostalog nedvosmisleno stoji:

Mišljenja smo da za korekciju nije potrebno tražiti dodatne upute resornih ministarstava (pa tako niti Ministarstva znanosti i obrazovanja), budući je Uputu izdalo Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je i nositelj pripreme predmetne Odluke Vlade, i resorno tijelo nadležno za COP sustav.“

Mišljenje MROSP-a sa zahtjevom za isplatom korekcije članovima NSZSŠH-a poslat ćemo svim srednjoškolskim ustanovama, jednako kao što će za sustav osnovnoškolskih ustanova napraviti Sindikat hrvatskih učitelja,

Srdačan sindikalni pozdrav,

Nada Lovrić

Predsjednica NSZSŠH

 

Upute za postupanjem broj 10.

Zahtjev ravnateljima

Odgovor MROSP-a

Pristupačnost