Teme, događaji i aktivnosti

Konferencija Obrazovnih deset – 5. 10. 2021.

Povodom desetog rođendana portala srednja.hr organizirana je konferencija Obrazovnih deset. U petak, 5. studenog 2021. u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održano je 12 panela i 8 predavanja. Program se održavao istovremeno u dvije kino dvorane koje su jedna do druge. Teme su  se doticale obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj. U prvoj dvorani održavana su predavanja o osnovnom i srednjem obrazovanju, a u drugoj o visokom obrazovanju.

Predsjednica Nada Lovrić je sudjelovala u panelu na temu: Trebaju li profesori biti jednako plaćeni? Iz NSZSŠH bili su nazočni pravna savjetnica Mirela Matijević i glavni tajnik Jere Bilan.

Na samom početku rasprave Nada Lovrić i Sanja Šprem, predsjednica SHU, osvrnule su se na odluku o obveznim Covid potvrdama te iznijele stav o ishitrenoj odluci Stožera i Vlade. Na početku pandemije Vlada RH ustvrdila je da se sustav zdravstva i socijalne skrbi razlikuju od sustava obrazovanja, te da ne vrijede ista epidemiološka pravila za ta tri sustava javnih službe. Međutim, došlo je do zaokreta u stavu, što je izazvalo otpor kod sindikata.

Zanimljiva je bila rasprava nakon izlaganja Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje. Predsjednica ga je upitala o plaćanju probne državne mature. On je odgovorio da očekuje od nastavnika da će to napraviti svojim entuzijamom, što je neprihvatljiv stav. Stav je sindikata da svaki dodatni posao treba platiti.

Raspravljalo se:

– o rezultatima štrajka 2019. godine, o koeficijentima,

– o pravilniku o napredovanju u zvanja mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika,

– o deficitarnim kadrovima u sustavu obrazovanja,

– o materijalnom statusu zaposlenika.

Uz Nadu Lovrić i Sanju Šprem sudjelovao je i Marko Šolić iz nastavničke Facebook grupe Školska zbornica. Moderator je bio Marko Matijević, osnivač portala srednja.hr.

Raspravu na panelu možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=Y24hX4lL1Ec

Pristupačnost