Najnovije vijesti

Izvješće sa sastanka s ministrom Fuchsom – 23. rujna 2020.

Nakon prvog sastanka s ministrom Fuchsom odgovora na otvorena pitanja iz MZO-a nije bilo, pa je poslan zahtjev za novim sastankom koji je jučer i održan. Pročitajte što je o sastanku povjerenike izvijestio predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec.

_____

Poštovani svi,

danas je na naš zahtjev održan sastanak s ministrom Fuchsom i njegovim suradnicima: Stipe Mamić, Ivana Bulešić i Ivana Pilko Čunčić.

S naše strane uz mene su bili  glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić i pravne savjetnice Sindikata Mirela Matijević Erceg i Ana Šarić.

Kako nakon našeg dopisa Ministarstvu od 10. rujna 2020. godine nije bilo nikakvog odgovora zatražili smo sastanak s ministrom Fuchsom kako bi riješili otvorena pitanja, koja smo otvorili u našem dopisu od 10. rujna 2020. godine.

  • Ono što smo ustvrdili da je neprijeporno to  je pitanje obvezivanje nastavnika za rad online s pojedinačnim učenicima koji su u samoizolaciji ili zbog neke druge bolesti ne mogu pohađati nastavu u školi. MZO se obvezalo u škole uputiti dopis. Nastavnici nisu obvezni provoditi online nastavu za pojedinačne slučajeve učenika u izolaciji ili samoizolaciji, kao i kod nemogućnosti dolaska u školu zbog druge bolesti.
  • Nismo naišli na razumijevanje problematike zaposlenika s izrazito vulnerabilnim stanjem ili bolesti. MZO smatra da te osobe trebaju ići ili na bolovanje ili raditi u školi. Naš stav je da su te osobe sposobne za rad, ali im rad u školi  zbog njihova stanja bitno ugrožava zdravlje i život, te da ne mogu ići na bolovanje već im se mora omogućiti rad od kuće.

o   Kako MZO ne odustaje od svojeg stajališta, Sindikat će se o tom pitanju obratiti HZJZ-u, HZZO-u i Ministarstvu zdravstva.

  • Otvorili smo pitanje nastavnika koji su u samoizolaciji. Nakon dulje rasprave i naše argumentacije složili smo se da ravnatelji nastavnike koji su u samoizolaciji mogu zaduživati s online nastavom, te da u tom slučaju nastavnicima pripada puni iznos plaće.
  • Otvorili smo i pitanje zaposlenika za kojeg je evidentno utvrđeno da je zaražen virusom na radnom mjestu. Naš stav je da za te zaposlenike treba tražiti naknadu u 100% visine plaće, kako i kod ozljede na radu ili profesionalne bolesti. To je postupak koji treba rješavati s HZZO-om i Sindikat će u svakom takvom slučaju pokrenuti to pitanje u HZZO-u.
  • Otvorili smo pitanje opravdanosti mjerenja temperature zaposlenicima na ulazu u školu. Dok učenici mjere temperaturu kod kuće i ima se u to povjerenje, zaposlenike se prisiljava na mjerenje temperature na ulazu u školu. To je u svakom slučaju diskriminirajuće, a počesto i ponižavajuće za  zaposlenike. Ministar je obećao da će to pitanje otvoriti i raspraviti s epidemiolozima.
  • Predložili smo ministru da pokrene pitanje cijepljenja protiv sezonske gripe za sve zaposlenike srednjoškolskih ustanova koji to žele, na račun HZZO-a. Naime, za razliku od virusa SARSCoV2  za kojeg epidemiolozi tvrde da djeca nisu superprenositelji virusa, u slučaju sezonske gripe ona to jesu i zaposleni su u velikoj opasnosti od zaraze gripom. Ministar je pozitivno ocijenio našu inicijativu i obvezao se da će to pitanje pokrenuti u nadležnoj instituciji.
  • Otvorili smo i pitanje poštivanje odredbi TKU-a i GKU-a u uvjetima pandemije, s obzirom da neki ravnatelji to dovode u pitanje. Iz MZO-a su potvrdili da se odredbe TKU-a i GKU-a moraju poštivati. Sindikat će pozvati sve članove da upozore Sindikat ukoliko se ne poštuju odredbe TKU-a i GKU-a, kako bi mogli djelovati prema ravnateljima.

 

S poštovanjem,
predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske:
Branimir Mihalinec, prof.

Pristupačnost