Aktualno

Izjava premijera ne rješava problem koeficijenata u sustavu obrazovanja – 16. listopada 2019.

Povodom današnje izjave premijera Plenkovića o povišici plaća u javnom sektoru, obrazovni sindikati okupljeni u Matici hrvatskih sindikata održali su izvanrednu konferenciju za medije. Sudionici konferencije:

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata,
Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske,
Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja
Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja

 

Izdvojeno iz izjave predsjednika NSZSŠH B. Mihalinca na tiskovnoj:

“Naš koeficijent zaostaje u odnosu na slične poslove u državnim i javnim službama za 6.11%, a povećanjem osnovice za sve jednako od 6,12% što nudi premijer i Vlada,  to zaostajanje se ne smanjuje, ono ostaje u relativnom obliku, a u apsolutnom iznosu razlika se zapravo povećava. Ovakav prijedlog izrečen sa saborske govornice ne rješava problem u sustavu odgoja i obrazovanja, te možemo najaviti da se sutrašnji štrajk u sustavu obrazovanja odvija prema najavi, tj. štrajkaju Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslovačka i Karlovačka županija. Ukoliko ne bude poziva i razgovora sa predsjednikom Vlade o koeficijentima složenosti poslova štrajk će se nastaviti u županijama koje do sada još nisu bile na redu, a prezentirat ćemo medijima kako će se štrajk nastaviti od ponedjeljka.

Smatramo da izrečeno u Saboru nije ponuda sindikatima obrazovanja koji su u štrajku, ovo je ponuda sindikatima javnih službi, i to bez pregovora, a takav oblik “socijalnog dijaloga” za nas je u sindikatima u potpunosti neprihvatljiv. Mi smo i dalje u štrajku, rješenje problema je u rješavanju pitanja koeficijenta složenosti poslova, te kada se taj problem riješi zaustavit ćemo štrajk i krenuti u pregovore za osnovicu zajedno s ostalim sindikatima.”

Cjelovite izjave sudionika konferencije možete pogledati na ovom linku.

IZVANREDNA PRESICA NAKON VELIKE NAJAVE PREMIJERA PLENKOVIĆA ‘Štrajk se nastavlja! Ovo je perfidan pokušaj obmanjivanja javnosti’ – jutarnji.hr

I sindikati i političari slažu se da koeficijente treba mijenjati – hrt.hr

Marić u Dnevniku HTV-a: Slijedi revizija Uredbe o složenosti poslova – hrt.hr

_____

Analiza koeficijenata složenosti poslova u javnim službama 2001 2019

Pristupačnost