Aktualno

HRVATSKA MORA BOLJE – PROSVJED ZA DOSTOJANSTVO UČITELJA!

ZAGREB – 25. STUDENOG 2019. – 12.05 h – TRG BANA JELAČIĆA

Sindikati osnovnih i srednjih škola koji štrajkaju već gotovo mjesec dana zahtijevajući povećanje plaća učiteljima i nastavnicima, organizirali su danas u Zagrebu veliki prosvjed pod sloganom ‘Hrvatska mora bolje’.

Pred nekoliko desetaka tisuća prosvjetara i ostalih građana, govornici na prosvjednom skupu najčešće su, osim rasta koeficijenta, izražavali želju da naša profesija stekne zasluženo društveno poštovanje i dostojanstvo. Ili, kao što je rekao jedan od govornika: “Nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto!”

_____

Velika pohvala prosvjedu iz pera Đurđice Klancir, net.hr
Jesmo li dan nakon impresivnog prosvjeda za bolje školstvo i za bolju Hrvatsku na središnjem zagrebačkom trgu korak naprijed prema rješenju?

S jedne strane učitelji i nastavnici i njihovi sindikalni predstavnici – jači nego ikada. Skup na trgu bio je svojevrsni vizualni i verbalni demanti koječega što se pojavljivalo u javnom prostoru proteklih tjedana. Prvo, bilo je jasno da učitelji i nastavnici vjeruju svim svojim sindikatima, da sindikalne vođe smatraju svojim liderima, da ne postoje podjele među njima. Drugo, bilo je kristalno jasno, vidjelo se a i čulo – da učitelji i nastavnici u ovom trenutku imaju široku podršku, i roditelja i građana “neroditelja”. Treće, organizatori su masu od više desetaka tisuća ljudi uspjeli organizirati i voditi bez ikakvih ekscesa, nasilja ili verbalnih udaraca ispod pojasa. Djeca su veselo kružila oko Manduševca i nitko se nije bojao. A kada smo posljednji put u Zagrebu imali tako masovan skup bez trunke straha i napetosti? Četvrto, iako su se iz Vlade već danima sipale sumnje kako se iza štrajka nazire politika, na samom skupu bilo je jasno da niti jedna politička grupacija ili stranka nije instrumentalizirala skup. Ne na način na koji je to Andrej Plenković sumnjao.

Pristupačnost