Aktualno

Statutarna skupština NSZSŠH 2023.

U Zadru je od 3. do 5. studenog 2023. godine održana Skupština Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Skupština je počela u petak, 3. studenog 2023. s pozdravnom riječju Nade Lovrić, predsjednice Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Nakon nje, Skupštini se obratila Sanja Šprem, gošća Skupštine, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Matice hrvatskih sindikata koja je naglasila blisku povezanost naša dva obrazovna sindikata koja se nalaze i u Vertikali sindikata obrazovanja. Nakon toga uslijedio je svečani oproštaj s našim umirovljenicima kojima su uručeni prigodni darovi i zahvalnice za dugogodišnju aktivnost u našem sindikatu. Uslijedilo je konstituiranje Radnog predsjedništva i otvaranje Skupštine. Sukladno Dnevnom redu, imenovana su radna tijela Skupštine. Nakon izbora radnih tijela, predsjednica Nada Lovrić prezentirala je svoje izvješće o radu, gdje je prikazala pregled aktivnosti u proteklih godinu dana.

Predsjednica je naglasila važna postignuća u povećanju plaća kroz ovu proteklu godinu dana. Ovo je najveće povećanje plaća u jednom periodu od kada je osnovan sindikat. Krenulo je od listopada 2022. kada je potpisan dodatak I. TKU-a. Imali smo povećanje plaća za 6% od 1. listopada 2022. plus dodatnih 2% od 1. travnja 2023., kao i dogovor da se pregovori ponovno započnu u trećem tjednu rujna. Uslijedilo je dizanje božićnice i regresa na 1750 kuna, a dara za djecu na 750 kuna. U 2023. smo kako je dogovoreno po dodatku I., dobili 2% u travnju. U svibnju 2023. potpisan je dodatak II. TKU-a u kojem se dogovoren iznos regresa u iznosu od 300 eura. Fiksni dodatak (100, 80, 60 eura, za nastavnike oko 7,8%) išao je u lipnju. Ovaj zadnji dodatak, potpisani 25. listopada 2023., je dodatak III. TKU-a.  Od 1. listopada rast osnovice plaća dignut će se za 5% (vidljivo u plaći koja će biti isplaćena u studenom), a potom od 1. ožujka iduće godine ide i rast plaća kroz nove Uredbe o koeficijentima. Dogovoren je i viši iznos novostečenog prava uskrsnice od 100 eura, umjesto 70 koliko je bila ponuda. Iznos božićnice je 300 eura. Rast plaće u 2024. kroz koeficijente od 1. ožujka 2024. za nastavnike bez napredovanja će iznositi barem 10%. Očekuje nas borba za što bolje koeficijente koji će stupiti na snagu 1. ožujka 2023. Fiksni dodatak (100, 80, 60, eura) bit će isplaćivan i prikazivan na listi sve do donošenja uredbi, a onda će biti sastavni dio hibridnog koeficijenta. Dakle, fiksni dodatak se ne ukida, on i dalje ostaje sastavni dio plaće, samo se drugačije prikazuje. Koeficijenti u obrazovanju niži su u odnosu na ostale javne službe, stoga je ovo jedinstvena prilika da ispravimo tu nepravdu za stolom, a ako to ne bude dovoljno onda ćemo izvršiti dodatni pritisak i na ulici i zato moramo biti spremni. Inzistiranje na rastu plaća kroz koeficijente u 2024. izuzetna je prigoda koju ne smijemo propustiti. Osnovica za 2023. nam je manje važna jer su nam uredbe o koeficijentima važnije. Kroz ovu godinu bilo je puno medijskih nastupa: RTL, HRT, Nova TV, N1, Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, lokalne televizije…

Jedno od osnovnih pitanja naših članova bila je reforma strukovnog obrazovanja i modularna nastava. Tendencija sindikata je preveniranje potencijalnih teškoća koje modularna nastava u strukovnim školama može prouzročiti. Predsjednica je navela da je članica Vijeća za strukovno obrazovanje, Upravnog vijeća agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Gospodarsko-socijalnog vijeća. Nazočila je na Danima strukovnih nastavnika u Šibeniku, gostovala je i na Danima ravnatelja strukovnih škola kao gost u panelist. Upravo se na tim mjestima šalje poruka i prezentira stav sindikata o mogućim promjenama u strukovnom obrazovanju. Predsjednica je sudjelovala u istraživanju Filozofskog fakulteta i izdavačke kuće Profil o  odnosima roditelja i nastavnika „Jesu li roditelji partneri u obrazovanju?“. Predsjednica je imala kontinuirane aktivnosti čitavu na pregovorima za Temeljni i Granski kolektivni ugovor, pregovorima za osnovicu, za fiksni dodatak, za koeficijente. Kroz rad promovirala je važnost ulaganja u obrazovanje kao poluge razvoja hrvatskog društva. Što se tiče zaštite postojećih članova i upisa novih članova pod krilaticom „S našim sindikatom nitko nije sam“ nastavila se praksa potpore obitelji članova u obliku pomoći u slučaju teške bolesti, smrti i isplatom pomoći članovima koji su pretrpjeli materijalne štete od nevremena. I ove su godine održane Sportske igre u Rovinju.

Nakon izvješća predsjednice Nade Lovrić uslijedilo je izvješće glavnog tajnika Jere Bilana. Naglasio je da je vidljiv porast članstva u NSZSŠH od 9792 člana iz 2021. na 10420 članova. Tijekom jednogodišnjeg razdoblja provedene su mnoge aktivnosti: sastanci u Karlovcu, u Virovitici, u Puli, u Šibeniku, u Samoboru, u  Sisku, u Osijeku, osnivanje podružnice u  Kninu, sastanci Velikog i Malog vijeća Matice hrvatskih sindikata, sastanci Područnog odbora sindikata u Zagreba, posjet Vinkovcima, osnivanje podružnice u Učeničkom domu Novi Zagreb i u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, sudjelovanje na Danima strukovnih dana u Šibeniku. Glavni tajnik istaknuo je međunarodne aktivnosti na sastancima u Solunu CEDEFOP-a (Europske organizacije za razvoj strukovnog obrazovanja) i u Bruxellesu (sastanak ACVT-Savjetodavnog odbora za strukovno obrazovanje europske komisije). Glavni tajnik je sudjelovao u radu tripartitnog tijela Gospodarsko socijalnog vijeća. Istaknuo je sudjelovanje u radnoj skupini za izradu pravilnika o informalnom i neformalnom obrazovanju, a također se bavio se promjenama upisnih kvota, tehnološki viškovima i sudjelovanja u pregovorima za prava zaposlenika.

Zaključak izvješća predsjednice i glavnog tajnika je da su napravljeni značajni pomaci u povećanju plaća zaposlenicima, najveći otkad je osnovan sindikat. Čeka nas nastavak borbe za daljnje povećanje plaća kroz koeficijente. Trend upisa novih članova je dobar. U narednom razdoblju čeka nas izazov modularne nastave, aktivnosti na sprečavanju ukidanja razrednih odjeljenja, sudjelovanje kroz članove radnih tijela u aktivnostima vezanim za strukovno obrazovanje, rad na uredbama o koeficijentima i Granskom kolektivnom ugovoru. Ima puno razloga za optimizam. Važno je jačati ugled nastavničke profesije i svijest da je obrazovanje temelj razvoja društva i kreator naše budućnosti

Nakon prezentacije izvješća o radu predsjednice sindikata i glavnog tajnika, uslijedilo je izvješće o radu Nadzornog odbora koje je prikazalo parametre porasta članarine i poslovanja sindikata koje je završilo dobrim financijskim rezultatima i popunjenošću fondova sindikata: Štrajkaškog fonda i Fonda solidarnosti. Izvješće je prezentirala Silva Pokrajac, članica Nadzornog odbora. Uslijedilo je imenovanje novog zamjenika predsjednice NSZSŠH Tomislava Maričića koji je naslijedio Branku Pavoković koja je otišla u mirovinu.

Drugi dan Skupštine, u subotu 4. studenog, započeo je raspravom o izvješćima predsjednice, glavnog tajnika i Nadzornog odbora. Sudionici skupštine postavljali su pitanja na koji je je čelništvo sindikata odgovaralo. Uslijedilo je usvajanje izvješća elektronskim sustavom glasovanja. Usvojena su izvješća predsjednice, glavnog tajnika i Nadzornog odbora. Nakon toga voditeljica tvrtke Tim dobit Mirela Glavota predstavila je godišnji program rada i financijski plan za 2024. godinu koji je također usvojen, te je izabrana revizorska kuća za reviziju za 2023. godinu.

Poslije stanke za kavu uslijedio je najvažniji dio skupštine, a to su izmjene Statuta i usvajanje izmjena Statuta. Izmjene Statuta predstavili su predsjednica Nada Lovrić i pravna savjetnica i voditeljica pravne službe Mirela Matijević Erceg. Članovi skupštine sa zanimanjem su pratili prezentaciju o izmjenama Statuta jer je Statut temeljni akt naše organizacije. Izmjene Statuta su usvojene.

Nakon ručka organiziran je susret s predsjednicom i glavnim tajnikom pod nazivom „Otvoreno s predsjednicom i glavnim tajnikom, smjernice sindikalnih politika, pitanja i odgovori. Na tom razgovoru su osim predsjednice i glavnog tajnika nazočili zamjenik predsjednice sindikata Tomislav Maričić i pravna savjetnica i voditeljica pravne službe Mirela Matijević Erceg. Članovi su postavljali mnoga pitanja koja se tiču reforme strukovnog obrazovanja, najave modularne nastave i pravnog statusa s kojima se susreću u svom radu. Bilo je konstruktivnih diskusija i vrlo zanimljivih razmišljanja.

Skupštinari su imali slobodno poslijepodne do večere uz glazbu koja je protekla u opuštenom tonu i plesu.

U nedjelju ujutro, 5 studenog, sudionici Skupštine krenuli su svojim kućama. Vidimo se sljedeće godine!

Jere Bilan

Glavni tajnik NSZSŠH

Pristupačnost