Aktualno

Dopis Ministru – plaćanje probne mature

Predmet: Upute u svezi isplate nagrade za provedbu probnih ispita državne mature –  traži se

Poštovani,

iako su sredstva za isplatu nagrada zaposlenicima srednjoškolskih ustanova na žiro račune škola dostavljena još 19. srpnja 2022. do dana današnjeg još nije stigla nikakva uputa računovodstvima kako ta ista sredstva proknjižiti i rasporediti zaposlenicima.

U nedostatku uputa MZO (nadležnih službi) dio računovođa je kontaktirajući poreznu upravu dobio tumačenje o mogućnosti isplate cijele svote kao nagrade pa samim tim i neoporezivo, a dio ih je obračunavao kao oporezive iznose pa su radnici dobili značajno niže iznose za isti rad. Na taj način, a zbog nepravodobnog postupanja službi MZO, došlo je opće pomutnje u školama, u kojem dobar dio zaposlenika od NSZSŠH traži pravnu zaštitu i pravno postupanje jer su neopravdano stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na zaposlenike drugih ustanova.

Zamolbu za slanjem uputa školama ali i problemima koje njeno neslanje stvara, tražili smo mailom od nadležnih službi MZO u niz navrata (20. 7. 2022., 22. 8. 2022., 26. 8. 2022.) jer nam je kao socijalnom partneru iznimno važno izbjegavanje ovakvih kaotičnih i frustrirajućih situacija, ali na sva vrata na koja smo pokucali – nismo dobili ni odgovor, a kamoli da su škole dobile naputak.

Stoga Vas molim, kao osobu koja je odgovorna za funkcioniranje između ostalog i službi u MZO-u, da si stavite u prioritet rješavanje ove situacije.

Unaprijed zahvalna, lijepo Vas pozdravljam,

 

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
Nada Lovrić

Pristupačnost