Aktualno

Cilj je ostvaren, a kompromis je u dinamici – 5. prosinca 2019.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem gostovali su u N1 Studiju uživo. Govorili su o prihvaćanju ponude Vlade, kojom se nastavnom osoblju povećava koeficijent, a nenastavnom – osnovica.

Na upit o tome da sindikat Preporod, čijih se 61,82% članova izjasnilo protiv Vladine ponude, neće potpisati sporazum s Vladom te kakva je to poruka za sindikate koji ponudu Vlade nisu dali na izjašnjavanje, Branimir Mihalinec je rekao:

“Sindikati moraju znati tko ima koju ingerenciju. Legalno pravo naših sindikata je da donosimo odluku u skladu s funkcioniranjem svakog pojedinog sindikata. Nema potrebe za referendumom kada se postignu ciljevi.”

I Sanja Šprem se slaže da takva ponuda ne treba na referendum te kaže kako je cilj sindikata ostvaren.

“Tko u sustavu obrazovanja može reći da cilj nije ostvaren? Kompromis je na neki način postignut u dinamici, ali mi smo postigli cilj 6,11. Ovakvu ponudu ne trebamo dati na referendum jer ju naša tijela mogu usvojiti. Besmisleno bi bilo izjašnjavati se o ponudi koja ispunjava zahtjeve. S druge strane, besmisleno bi bilo i štrajkati dva dana za ponudu koja ispunjava naše zahtjeve. Oštetili bi učenike, roditelje, cijeli sustav”, nadovezala se.

“Nitko se ne može osjećati izdano”

Upitani osjećaju li da su izdali svoje članstvo te je li bilo zahtjeva za isključenjem iz sindikata, Šprem je istaknula da se nitko unutar sustava obrazovanja ne može osjećati izdanim.

“Upravo su ovi sindikati dali najveći doprinos u borbi protiv outsourcinga, dokazali koliko nam je stalo do svake čistačice, svake kuharice, svakog tajnika. Tajnici i računovođe ne spadaju u nastavno osoblje, a dobili su više nego što su dobili učitelji. S time je jasno da nam u sustavu nitko ne vrijedi manje. Svaki bi učitelj mogao reći da smo ih izdali jer su oni dobili devet posto, a učitelji 6,11. Nitko se ne može osjećati izdano. Shvaćala bih to izdajom da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa”, objasnila je.

Šprem je pojasnila ‘u čemu je štos’ i zašto su prihvatili takvu ponudu Vlade:

“Od prvog momenta tražili smo koeficijente za sve zaposlenike. Ni u jednom momentu nismo nenastavno osoblje željeli izostaviti iz priče. Gledali smo sustav kao cjelinu. To što su oni dobili dodatke, a učitelji koeficijente, nije dio kompromisa. To je, kad razmišljate kompletno o uredbi, shvaćate da ne osiguravate koeficijent za sustav obrazovanja nego ga prelijevate na sve javne službe. Da smo od samog početka tražili povećanje koeficijenta samo za nastavno osoblje, štrajk ne bi toliko dugo trajao”.

Na konstataciju kako su na kraju ipak popustili pa je nenastavno osoblje dobilo dodatak dok su učitelji dobili koeficijent, Mihalinec je rekao:

“U novčaniku to jednako zvuči.”

Video snimka razgovora.

Pristupačnost