Aktualno

Cijepljenje je pravo, a ne obveza – 9. srpnja 2021.

Poštovani članovi NSZSŠH,

dio Vas uznemirila je informacija da bi Vlada Republike Hrvatske mogla uvesti obvezno cijepljenje protiv Covid-19. Stoga smo se odlučili oglasiti ovim priopćenjem.

Stav NSZSŠH o obvezi cijepljenja za djelatnike u obrazovanju je nedvosmislen. Smatramo da je cijepljenje pravo, a ne obveza. Razumijemo potrebu Vlade RH da svim sredstvima pokušava obuzdati pandemiju koja razdire ekonomiju, a osobito razorno djeluje na društveni život naših građana. Mišljenja smo da se prisilnim cijepljenjem neće učiniti previše. Štoviše, postoji mogućnost još većeg otpora dijela građana.

Samo potpunim, cjelovitim, kvalitetnim informacijama i znanstvenim pristupom možemo dio građana koji još imaju dvojbe oko cijepljenja uvjeriti u njegovu nužnost.

Do sada nas nitko nije kontaktirao iz Vlade RH vezano uz ovo pitanje, pa nismo imali priliku čuti ni prijedloge ni argumentaciju, ali niti iznijeti svoje stavove po ovom pitanju. Ukoliko bude prilike iznijet ćemo prijedlog da se testiranje vrši pomoću testa sline. Naravno, sve je to na razini informacija dobivenih iz medija.

Svakako, ako poslodavac uvede obvezu testiranja zaposlenih u obrazovanju to mora ići na teret poslodavca koji tu obvezu uvodi, a ne zaposlenika.

Budite uvjereni da pratimo situaciju i da ćemo reagirati čim procijenimo da je potrebno.

lijep pozdrav svim sindikalcima NSZSŠH,

Nada Lovrić,
predsjednica NSZSŠH

Pristupačnost