Najnovije vijesti

Čekamo poziv na dijalog! – 18. listopada 2019.

Predstavnici dva obrazovna sindikata ispred Muzeja prekinutih veza izjavili su da je socijalni dijalog prekinut, ali da se ipak nadaju da će biti nastavljen. Ističu da ponuda premijera Plenkovića o povećanju osnovica nije isto što i povećanje koeficijenta složenosti posla.

“Poruka Vladi je da čekamo poziv za socijalni dijalog i da nećemo biti eksponat Muzeja prekinutih veza”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branko Mihalinec.

Podsjetio je da je danas glasanje u Saboru i na izjavu Milana Bandića i njegov klub zastupnika da neće glasati ako Vlada ne prihvati zahtjeve sindikata i očekuje da ispuni to obećanje.

“Premijer nikako da razumije zašto smo mi u štrajku i da nije ispunio naše zahtjeve dekretom koji je poslao sa saborske govornice”, rekao je.

“Naši zahtjevi nisu usvojeni i to sustavno govorim svaki dan. Vlada nije usvojila zahtjeve dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj i jedini logični slijed je nastavak štrajka”, istaknula je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.

“Pritisak će sigurno svakodnevno jačati jer su želja za borbom za dostojanstvo svaki dan sve veći i veći. Naši zahtjevi su sasvim jasni, sa koeficijentima složenosti posla zaostajemo za drugim javnim službama.

Ponuda premijera je da svima podjednako raste osnovica. Raste osnovica, ali zaostajanje i naša pozicija i dalje nije rješenje jer su zaposlenici u obrazovanju najpotplaćenija karika sustava

Premijerova i svaka računica da će osnovica svima rasti 6,12 posto i svi će imati jednako povećanje plaće, a to ne znači da se naše zaostajanje ispravilo”, rekla je.

Mihalinec je istaknuo da su zahtjevi sindikata javnih službi dvocifreni i ne vidi da je itko prihvatio premijerov dekret. “Prvo nadoknada zaostajanja, a onda tek osnovica za sve koliko sindikati ispregovaraju”, rekao je.

Kada je riječ o štrajku kažu da su napravili plan do blagdana Svih svetih, a onda će i do kraja polugodišta. /N1/

_____

Štrajk u četiri županije, sindikati čekaju poziv na dijalog – hrt.hr

Mačkić: Linearno povećanje plaća ne rješava problem, nego povećava nejednakost – N1

Pristupačnost