Najnovije vijesti

Bolje živim nego ministar, jelte?!

Kako se približava početak pregovora za Granske kolektivne ugovore tako po pravilu u medijima izlaze prigodni i ničim potkrepljeni i protumačeni podaci o visini plaća nastavnika i učitelja. Posljednji u nizu je tekst u Večernjem listu Učitelj u osnovnoj školi Sisačko-moslavačke županije rekorder – primio plaću od 15.977 kuna – Večernji.hr (vecernji.hr)

Čudesni su podaci s kojima autorica teksta raspolaže i nitko ne zna kako netko u školi zaradi tolike plaće (i oni koji su napredovali i oni koji nisu), niti koliko staža imaju, nit imaju li doktorate, otežane uvjete rada, koliko članova obitelji uzdržavaju, koliko prekovremenih imaju…. Ništa, samo podatak o najvećim isplaćenim plaćama. Pa ako je i podatak nekim slučajem istinit, radi potpune istine mora biti obrazložen jer takav ekstrem zaslužuje da se njime pozabavi.

I čude se nastavnici koji takve plaće ni približno nisu vidjeli, čude se čitatelji jer kakva je to „bahata ekipa koja, eto, opet traži kruha preko pogače, a ima tri mjeseca praznika i radi max 4 sata dnevno“?

Sindikati se ne čude jer znaju da je okretanje javnosti protiv nastavnika samo jedan od oblika pritisaka u pregovorima kako bi predstavnici sindikata smanjili zahtjeve i očekivanja u promicanju/povećanju materijalnih prava zaposlenika sustava.

Mi se ne možemo boriti drugačije osim istinom i argumentima. Nikakve laži i manipulacije nam nisu
potrebne, samo istina.

Stoga Vas pozivamo da pridonesete razotkrivanju istine.

Pozivamo sve zaposlenike obrazovanog sustava Republike Hrvatske (zaposlenike osnovnih i srednjih škola) da  nam na mail moja.placa@nszssh.hr pošalju svoje skenirane platne liste (jedna je dovoljna po mogućnosti za studeni 2022., možete zatamniti osobne podatke). Uz skeniranu platnu listu, molim u mailu samo naznačite, stručnu spremu i status stečen napredovanjem (naravno može i bez napredovanja). Svi ostali podaci se iščitavaju s platne liste.

Kada oformimo bazu podataka iznijeti ćemo analizu na našoj web stranici. Radi sagledavanja cjelovite
slike plaća zaposlenih u školama nam je potreban što veći odaziv.

Unaprijed zahvalna,

 Nada Lovrić,

predsjednica NSZSŠH

Pristupačnost