Aktualno

Bojimo li se opstrukcija? U ovoj zemlji je nažalost sve moguće! – 14. svibnja 2019.

U središnjoj informativnoj emisiji RTL televizije u nedjelju je gostovao predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i komentirao veliki uspjeh udruženih sindikata.

‘Bojimo li se opstrukcija? U ovoj zemlji je nažalost sve moguće! Građani moraju biti spremni odgovoriti!’

‘Ako se držimo demokratskih standarda, referendum nema alternativu’, poručio je Ribić

‘Imamo više od 600 tisuća potpisa’ – prolomilo se u ponoć glavnim zagrebačkim trgom. Sindikati su izborili pravo na referendum i tako pobijedili Vladu koja je sve činila da do referenduma i rušenja njezine mirovinske reforme ne dođe.

Hrvati su tako poslali poruku da ne žele raditi do 67-me godine života. Osim rezultata referenduma, tu odluku može spriječiti još samo Ustavni sud odlukom da je referendumsko pitanje neustavno.

A o svemu ovome, reporter RTL-a Adrian de Vrgna razgovarao je s predsjednikom Matice hrvatskih sindikata Vilimom Ribićem koji mu je otkrio koji su daljnji koraci sindikata.

“Dalje moramo skupiti sve te potpise, definitivno izbrojati. Možda ih je i 700 tisuća. Odnijeti u Sabor i čekati odluku”, kazao je Ribić.

Na pitanje boje li se opstrukcija, kaže:

“Sve je moguće. U ovoj zemlji je nažalost sve moguće. Građani moraju biti spremni reagirati ako dođe do opstrukcije njihove volje. Ovo je izlazak iz rezignacije. Ovo je pobjeda građana i vraćanje subjektiviteta narodu. Promjena vlasti i izbori niusu dovoljni da promjene stanje u zemlji”, kazao je.

Na pitanje hoće li Sabor tražiti mišljenje Ustavnog suda, poručuje:

“Ne znam. Ovo je respektabilan broj potpisa, moraju razmisliti hoće li i dalje raditi na svoju štetu. Zadnjih dana je bila eksplozija izlazaka”, rekao je i nastavio:

“Ja sam pragmatičan čovjek. Ja bi to osobno prihvatio. Ovaj referendum i rezultat nisu više vlasništvo sindikata, nego ljudi. Oni moraju imati pravo da se o tome izraze”, poručio je Ribić na pitanje hoće li vladajući nešto naučiti iz ovoga i sami tražiti zakonske izmjene.

Za održavanje referenduma najboljim smatra deveti mjesec.

“Ako se držimo demokratskih standarda, referendum nema alternativu”, poručio je.

Na pitanje kada će se sindikati početi baviti povlaštenim mirovinama i treba li ih ukinuti, odgovara:

“Za stradalnike iz rata ništa se ne smije mijenjati. Ali ono što treba napraviti je zadržati javno objavljen registar branitelja. Mi imamo lažne branitelje”, ustvrdio je Ribić i za kraj poručio:

“Naše vlade nisu imali snage odgovoriti na sve ekonomske probleme. Nisu slušali potrebe iz zemlje nego iz inozemstva. Takav koncepot je bio pogrešan”, rekao je Vilim Ribić u RTL-u Danas.

Pogledajte i video prilog na RTL-u.

Pristupačnost