Najnovije vijesti

Bećarac za premijera na Trgu sv. Marka – 23. listopada 2019.

Pedesetak članova SHU i NSZSŠH, koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova, okupilo se u srijedu kod HNK u Zagrebu, odakle su “oboružani” zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg. Ondje su najavili gdje će sutra biti održan štrajk.

Po dolasku na Markov trg okupljenima se obratio Branimir Mihalinec.

“Danas premijeru šaljemo nekoliko poruka”, rekao je Mihalinec na Markovu trgu.

“Jedna od najvažnijih – premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja”.

“Bit ćemo u štrajku toliko dugo dok se ne riješi zaostajanja naših plaća”, rekao je sindikalist.

Najavio je i da će sutra u štrajku biti Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija.

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupili su pjesmom na Markovu trgu uz pratnju harmonike kao sindikalni “band aid Škole za život.

Potom je uslijedio bećarac:

“Premijeru, otvorio prozore, pa poslušaj što ti uče zbore.

Triput po dva premijer se hvali, nudi svima al nama ne štima.

Koeficijent nam osta mali, na dnu bili na dnu i ostali

E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota.

Volim učit’, volim podučavat, al se ne dam od vas ponižavat’.

Šta li misli učiteljka vaša, kad se njeno đače tak’ ponaša.

Premijeru moram te pitati, ili ne znaš il’ ne želiš znati.

Ne štrajkamo mi za osnovicu, već štrajkamo za drugu šesticu.

Za šest posto koeficijenta, štrajkat ćemo do sljedećeg ljeta.

Kreši uče, kreši profesore, ministri se za fotelje bore.

Glavno da su vaši žepi puni, nije važno što se raja buni.

Trebali bi pokradeno vratit, pa bi mogli profesore platit.

Plenkoviću poruči Mariću, nek’ da novce jer mi nismo ovce.

Nek ne laže da novaca nema, milijarde dao bez problema.

Godinama iste priče stare, za sve ima, ne za prosvjetare.

Naše Vlade sad se svatko stidi, jedan ne razme, a drugi ne vidi.

I računat’ njima se ne dade, za njih stranci to najbolje rade.

Zašto nema lijekova ni love, treba platit analize nove.

Ni vas briga za probleme naše, fotelje su preduboke vaše.

Štrajk se vrti kao centrifuga, našu Vladu obuzima tuga.

Dostojantvo želimo mi sada, o tom treba razmisliti Vlada.

Da te nije učo naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio.

Inžinjera, pekara, frizera, ničeg nema bez nas učitelja.

A sad Vlado ostajte nam zdravo, nastavljamo boj za naše pravo”.

Pogledajte video sa današnjeg sindikalnog prosvjeda. hrt.hr

Ako Vlada ne popusti, sindikati imaju plan sve do kraja prvog polugodišta

Branimir Mihalinec govorio je u srijedu, uoči prosvjeda sindikata pred Vladom, o tome kakvi su planovi sindikata za dalje, ne dođe li do dogovora i ispunjenja njihovih zahtjeva.

Komentirajući jučerašnji sastanak koalicijskih partnera, Mihalinec je kazao:

“Plenković je uveo novitet da otvori pregovore u Saboru i zatvori ih u Saboru nakon aplauza njegovih sljedebenika. Naravno da njegov ministar Marić to mora raditi nakon njega. Oni su na sastanku s koalicijskim partnerima zatvorili pregovore, pa to je čudesno”, kazao je Mihalinec.

“Samo Divjak razumije problem”

“Kao svi političari u HNS-u, oni ne razumiju problem. jedini tko razumije problem je ministrica Divjak, ali ona nije članica stranke”, ističe Mihalinec.

Smatra kako premijer Plenković cijelo vrijeme pokušava obmanjivati javnost da je povećanjem osnovice ispunio njihove zahtjeve.

Hoće li biti nadoknade nastave?

“Ovaj naš cirkularni štrajk zapravo malo smanjuje problem nadoknade. Danas je deseti dan u štrajku, a u nekim županijama su tek četiri dana u štrajku…”, ističe Mihalinec.

Plan do kraja polugodišta

“Ako Vlada ne popusti, mi imamo novi cirkularni plan za naredno razdoblje, koji će se proteći do kraja prvog polugodišta. To znači da i dalje ostaje cirkularni štrajk, u nekom drugom obliku, s nekim drugim razmjerima, ali u svakom slučaju niti jedan dan neće biti a da nije u prosvjedu ili u štrajku.”

Ekskluzivno HRejting: Što o štrajku u školama misle građani – hrt.hr

Čelništvo Sindikata znanosti održat će danas konferenciju za novinare uoči štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

_____

22. listopada 2019.

Sindikati prosvjetara objavili su u kojim će županijama u srijedu biti održan štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da će u štrajku biti škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sindikatima s terena, kazao je Mihalinec, dolazi velika potpora.

 

“Sutra u 11 smo na Trgu svetog Marka. Uz tiskovnu konferenciju imamo sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program. Čuli smo da premijer jako voli glazbu, pa ćemo mu pustiti repertoar glazbenih brojeva. Vjerujemo da će mu se svidjeti jer su to jako lijepe melodije. Možda će riječi biti promijenjene”, kazao je Mihalinec. “Na kraju će nastupiti sindikalni band aid Škola za život”, rekao je.

‘Današnji rezultati nadahnjuju. Pokazuju visok stupanj osvještenosti i želje. Današnji rezultat štrajka u osnovnim školama je 99,23 posto i to je iznenađenje čak i za nas same. Svakim danom štrajk jača. Ovaj postotak je jasna poruka Vladi RH. Zaposlenici u sustavu obrazovanja nikada nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za svoj položaj’, kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Mihalinec je govorio o studiji dr. Tea Matkovića koji je napravio analizu plaća od 2003.-2017. a naslov je “Plaće visokoobrazovanih u javnom sektoru 20% niže nego u privatnom sektoru – 15 godina zaostajanja”.

– Ustanovio je analizirajući plaće u javnom i privatnom sektoru da su najniže plaće visokoobrazovanih ljudi u RH plaće visoka sprema u socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju, rekao je Mihalinec.

Rekao je i da iz Vlade nema poziva na sastanak.

– Mi ćemo se odazvati na svaki sastanak da nam dokažu da smo u krivu. No niti to očito ne žele jer se boje kad sjednemo i počnemo razmjenjivati argumente onda oni sigurno gube. Jer argumenata nemaju, osim onoga: imamo novaca, možemo ga dijeliti, vi ste nam beznačajni, nevažni. Ako je to jedini argument onda je Hrvatska u ogromnim problemima i budućnost Hrvatske je u ogromnim problemima, rekao je.

– Dijaloga nema. Socijalni dijalog je umro u Republici Hrvatskoj. Imamo medijski dijalog i zato je izuzetno važno da ste ovdje svaki dan jer Vlada RH na neki način  ignorira situaciju koja se događa u našim školama. Dijaloga nema i ne znam kad će ga biti. Razmišljam o dosljednosti, o ljudskim vrijednostima. Kao učiteljica uvijek sve povezujem s ljudskim vrijednostima. Jedna od temeljnih je i dosljednost. Učimo djecu dosljednosti. Premijer je medijima izjavio da će razgovora biti. Gdje je njegova dosljednost? Sindikati ne trebaju vapiti za razgovorom. Vlada RH itekako treba razmisliti je li potreban dijalog u RH ili je ignoriranje pravi put, rekla je Šprem.

– Što se tiče kurikularne reforme, dosad nisu odrađena 3 od 175 dana. A ta sva tri dana su izvannastavne teme – građanski odgoj. Nema boljeg i jačeg načina nego kako se građani na zakoniti i dostojanstven način mogu boriti za svoja prava, rekao je Mihalinec.

Na kraju konferencije rekao da ako bude sudske zabrane štrajka sindikati će takvu odluku poštovati, no i da će nastaviti svoju borbu.

Sutra štrajk u četiri županije i Band aid na Markovom trgu – hrt.hr

____

21. listopada 2019.

Sindikalni čelnici objavili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji kako se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja. U utorak će štrajkati Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka i Zagrebačka županija.

Rezultati odaziva su očekivani: 93,42 posto je današnji rezultat, rekli su sindikati na press konferenciji.

Sutra će se medijima obratiti s Trga sv. Marka.

”Od Vlade ne dolazi ni jedna riječ rješenja, nego samo odlaganje i skrivanje od problema. Najlakše će riješiti problem ako sudovi zabrane štrajk zbog ne znam čega. Zahtjevi nisu u skladu sa zakonom?”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

četvrtak, 17. listopada 2019.

‘U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ukoliko ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja naših zahtjeva’, najavili su sindikati u četvrtak. “To je poruka Vladi da izjava premijera u Saboru o namjeru povećanja osnovice za plaće svima, ne znači ispunjavanje naših zahtjeva”, kazao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

“Današnji štrajk na razini četiri županije i nakon premijerove izjave o povećanju plaća je 89,37 posto. To znači da naši članovi i zaposlenici znaju zašto su u štrajku.”

Štrajk u školama, podsjetimo, traje već tjedan dana. Prošloga četvrtka u štrajku su bile škole u cijeloj zemlji, a nakon toga štrajkalo se po tzv. cirkularnom modelu – po županijama.

_____

U četvrtak počinje i štrajk na fakultetima! – jutarnji.hr

Pristupačnost