Najnovije vijesti

Akcije i veliki prosvjed tijekom kongresa EPP-a – 19. studenog 2019.

Danas u 10 sati Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestili su o štrajku u osnovnim i srednjim školama te najavili daljnji tijek štrajka.

“Jučer su održani sastanci sindikalnih tijela i jednoglasno je donesena odluka o frontalnom štrajku”, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na početku i pozvao Vladu da sjednu za stol.

“Imamo gotovo potpune rezultate izjašnjavanja članova za srednje škole. 96,74 posto odbilo je ponudu Vlade RH”, kazao je.

Planirane akcije i prosvjedi

“Sindikati neće samo štrajkati nego će pokazati svoju vidljivost gotovo svakog dana. Sutra ćemo je pokazati tijekom kongresa EPP-a koji se održava u Zagrebu, mini akcijom ‘Potrubi za obrazovanje’. Cijela trasa puta od Sheratona do Arene bit će pokrivena našim ljudima s transparentima s tim natpisom. Bit ćemo i kod sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Dogovorili smo da će u svim gradovima gdje imamo članove, od 13 do 14 sati naši aktivisti držati takve transparente ‘Potrubi za obrazovanje’, kazao je.

“Čuli smo da će biti snajperisti na krovu, dronovi, helikopteri. Molimo, ne pucajte u one koji drže transparente. To su učitelji”, kazao je Mihalinec komentirajući mjere osiguranja najavljene tijekom Kongresa EPP-a.

“Mini prosvjed bit će održan u četvrtak na Trgu svetog Marka. U ponedjeljak, 25. studenog bit će održan prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Očekujemo ogroman broj zaposlenih u obrazovanju”.

“Ne možete nas ugasiti”

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja kazala je kako je 96,7 posto zaposlenih u osnovnim školama odbilo ponudu Vlade

“Hvala roditeljima što podržavaju štrajk i shvaćaju važnost obrazovanja. Ova borba nadišla je sve nas. Ne možete nas ugasiti. Mi ustrajemo i ne odustajemo”, kazala je Tuškan.

“Ovo nije borba samo za 6,11 posto. Ovo je borba za dostojanstvo. Nitko neće dati da ga se gazi i vrijeđa. Vlada RH je jedina odgovorna za ono što se događa. Svi koji imaju ikakve prigovore na ovo što će se danas događati adresa je na Trg svetoga Marka i mail vlade RH. Tamo su isključivi krivci”, rekao je Mihalinec.

“Ako zabrane štrajk, imamo druge mehanizme”

Mihalinec je kazao i da su se spremni odazvati na pregovore u vladu i danas ako ih pozovu. ‘Ako vlada zabrani štrajk mi imamo neke druge naše mehanizme’, rekao je sindikalist.

“Ako uskrate jednu lipu nastavnicima koji su u štrajku, tada Vlada ima problem”, rekao je.

Pristupačnost