Aktualno

6. 11. za 6,11% na Markovu trgu – 6. studenog 2019.

Prosvjetari pred Vladom: Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske – N1

Devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajka se u svim školama u Hrvatskoj. U isto vrijeme, jučer je održan drugi krug pregovora sindikata s Vladom. Do dogovora oko plaća – koji se, čini se, nazire – štrajk se nastavlja prema ranijem planu, a danas se u Zagrebu održava i veliki prosvjed.

Oko dvije tisuće prosvjednika stiglo je na Markov trg. Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol’ko para, takav transparent”, “Mi stvaramo, vi trošite”, a nose i zastave, kape, kabanice i zviždaljke.

Danas smo se okupili ovdje da kažemo ovima koliko nas ima, rekao je Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Pitali su me neki, i Sanju, zašto imamo navijačka obilježja danas. Odgovor je jednostavan, ovo je znak poštovanja. Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske ikada, poručio je Mihalinec.

Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse, rekao je Mihalinec okupljenim prosvjednicima.

Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću – nemojte dovoditi u pitanje budućnost! Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. Sedamnaest dana ignorirali su vas, sedamnaest dana su šutjeli, tek osamnaesti dan počeli su pregovori, kao da nas nije niti bilo!, poručio je Mihalinec.

Prave se da ne znaju naše zahtjeve, čude se zašto smo u štrajku, je l’ vi znate razlog? Da ponovimo, neka čuje, želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u odgoju i obrazovanju, gdje plaće zaostaju u plaćama u javnim službama. To je učinila vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada to želi zabetonirati!, rekao je Mihalinec.

“6,11, to je poruka Vladi”, rekao je Mihalinec, dok su istu brojku prosvjednici skandirali na Markovu trgu.

Ne trebate meni i Sanji pisati i moliti nas da ne odustanemo. Mi to nećemo učiniti, ali očekujemo i od vas da ne odustanete.

Predsjedniče Vlade, prihvatite li naše zahtjeve, vi ste pobijedili. Pobijedili ste, jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj. A ako ne prihvatite naše zahtjeve, vi ste izgubili. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike!”, poručio je Mihalinec.

Vaš broj danas, vaš odaziv na štrajk, vaše jedinstvo da se borimo za svoja prava nimalo ne jenjava, rekla je Ana Tuškan, tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. Hvala što ustrajete, hvala što smo svi jedinstveni, dodala je Tuškan, uz ovacije okupljenih.

Markovim trgom odjekuje Gibonnijeva pjesma “Ovo mi je škola“.

Sindikalni prosvjednici Vladi poručili: Ne odustajemo! – hrt.hr

Mihalinec poručio Plenkoviću: Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike – vecernji.hr

GALERIJA FOTOGRAFIJA u koju možete dodati i svoje fotografije!

_____

5. studenog 2019.

Štrajk u prosvjeti ušao je u peti tjedan, stoga će se pritisak pojačati prosvjedom na Markovom trgu, simbolično 6.11.2019. za 6,11% povećanje koeficijenata, najavili su na konferenciji za medije čelnici sindikata Vertikale obrazovanja, Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Igor Radeka.

Prosvjedu koji su originalno organizirali Sindikat Hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pridružit će se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja čime je prosvjed proširen na cijelu Vertikalu sindikata obrazovanja.

Okupljanje prosvjednika započet će u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske otkuda će se prosvjednici u 11 sati uputiti pješice prema Trgu svetog Marka. Istog dana u štrajku će biti sve ustanove u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokom obrazovanju u cijeloj Hrvatskoj. Na Markovom trgu uz čelnike triju sindikata Vertikale, Vladi, prosvjednicima i javnosti poruku će poslati i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja.

Kako su komentirali pregovore te detalje održavanja prosvjeda pogledajte u video snimci konferencije.

Ne dođe li do dogovora, Vladi ostaju na raspolaganju sve mjere – hrt.hr

PLAĆE U JAVNIM SLUŽBAMA

Koji su relevantni podaci o plaćama? Makroekonomski ili podaci koje gledaju oni koji emigriraju? Masa plaća više skriva nego što otkriva – ideje.hr

Pristupačnost