Aktualno

27 godina od osnivanja Matice hrvatskih sindikata – 27. veljače 2020.

Prije 27 godina, 27. veljače 1993. godine, u dobroj su vjeri i na temelju načela solidarnosti, neovisnosti, sindikalne kolegijalnosti i demokratičnosti, Maticu hrvatskih sindikata osnovali Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat djelatnika srednjih škola i učeničkih domova Republike Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat radnika u djelatnosti socijalne zaštite. Danas je Matica veličinom treća reprezentativna sindikalna središnjica u Republici Hrvatskoj koja okuplja 11 sindikata iz područja zdravstva, predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja, pravosuđa, djelatnosti mirovinskog osiguranja, bankarskih djelatnosti i razminiranja. Matica promiče zajednička prava i interese više od 60.000 članova.

Što nam je obilježilo prethodnu godinu?

Proveli smo redovne izbore za Nadzorni odbor, Člansko vijeće i predsjednika Matice za kojeg je tajnim glasovanjem na trogodišnji mandat ponovno izabran Vilim Ribić.

Naš predsjednik konstantno je upozoravao na pogreške hrvatske politike, na rizike kod uvođenja eura te je kao socijalni imperativ države detektirao rast plaća. Sudjelovali smo u brojnim tripartitnim radnim skupinama i sastancima, utjecali na poboljšanje strategija, zakona i propisa. Održali smo okrugle stolove, radionice za članove sindikata te uspješno privodimo kraju i treći EU projekt „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu“.

Aktivna godina bila je i za naše sindikate; Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara prosvjedovao je, kolektivno pregovarao te izborio dodatke na plaće za zaposlene u zdravstvu. Sa sindikatima obrazovanja i znanosti i ostalim reprezentativnim sindikatima javnih službi ispregovarali su i povećanje osnovice za plaće u javnim službama kroz Dodatak TKU.

Ipak, po dva događaja će nam protekla godina ostati u posebnom pamćenju; prvi je još jedna uspješna referendumska inicijativa: „67 je previše“ kroz koju je Matica zajedno sa SSSH-om i NHS-om skupivši 748.624 potpisa građana uspjela poništiti po radnike štetne odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju te dobnu granicu za odlazak u mirovinu vratiti na 65 godina života. Koliko je ova akcija ostavila utiska u hrvatskom društveno-političkom životu vidljivo je iz nominacije predsjednika sindikalnih središnjica Vilima Ribića, Mladena Novosela i Krešimira Severa za Večernjakove osobe godine.

Drugi prošlogodišnji događaj koji je dao pečat sindikalnoj povijesti bio je najdulji štrajk od početka hrvatske neovisnosti u organizaciji naših Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata znanosti. Štrajkom i prosvjedima izboreno je povećanje plaća u prosvjeti i visokom obrazovanju čime je zaustavljeno njihovo zaostajanje za ostatkom javnih službi. Solidarnost i zajedništvo svih zaposlenika koji su diljem Hrvatske sudjelovali u štrajku dali su polet i ostalim članovima sindikata Matice za buduće akcije koje s nestrpljenjem očekujemo!

Svim našim sindikatima, njihovim članicama i članovima, zaposlenicima sindikalnih tajništava, a posebice Tajništva Matice čestitamo rođendan naše središnjice!

Pristupačnost