O školstvu iz medija

VJEROUČITELJ SA PROSVJEDA PREMJEŠTEN U DRUGU ŠKOLU

Kontroverzni riječki vjeroučitelj Marin Miletić, od čijeg se javnog istupa na štrajku učitelja nedavno ogradila Riječka nadbiskupija, premješten je iz elitne Prve riječke sušačke gimnazije u strukovnu Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo. Potvrdila nam je to ravnateljica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, koja nije željela odgovoriti na pitanja je li njegov premještaj povezan s angažmanom u učiteljskom štrajku, s njegovom javnom podrškom Miroslavu Škori ili, pak, s nećim trećim.

– Marin Miletić je vjeroučitelj Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije. Do sada nisam nikada i nisam dužna ništa objašnjavati medijima – rekla nam je.

Kazala je samo da je premješten iz jedne škole u drugu, a na naše pitanje u koju, odgovorila je da se radi o Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo. Rekla je i da Miletić ostaje u Sušačkoj gimnaziji do kraja tekućeg polugodišta te da u novoj školi počinje raditi od početka sljedećeg. Glasnogovornica Riječke nadbiskupije rekla nam je samo da je premještanje vjeroučitelja iz jedne škole u drugu “uobičajena praksa” te da se za detalje obratimo Katehetskom uredu.

Miletić je, kao sindikalni predstavnik Prve sušačke hrvatske gimnazije, 25. studenoga na Trgu bana Jelačića održao protestni govor, nakon čega se Riječka nadbiskupija oglasila priopćenjem u kojem, među ostalim, podsjeća da je vjeroučiteljska služba u školi “određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu.”

“Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata”, priopćili su tada iz Riječke nadbiskupije. Iako se Nadbiskupija nakon toga više nije oglašavala o Miletiću, a ni on sam, inače vrlo aktivan na društvenim mrežama, nije komentirao priopćenje, moglo se naslutiti da je njegov mandat u Sušačkoj gimnaziji, inače jednoj od najboljih i najpopularnijih riječkih škola, na tankom ledu.

Miletić, koji vrlo frekventno objavljuje i raspravlja na društvenim mrežama, piše kolumne za jedan katolički portal te snima vlogove i podcaste, u posljednje vrijeme oštro kritizira Kolindu Grabar Kitarović i HDZ-ovu Vladu te je vrlo angažiran na promoviranju Miroslava Škore kao predsjedničkog kandidata. U subotu je bio i u publici na Škorinom predizbornom skupu u Rijeci.

Inače, Marin Miletić u riječkoj je javnosti postao poznat po raznim kontroverznim istupima i potezima, od kojih je najviše odjeknulo organiziranje mise u svečanoj dvorani Sušačke gimnazije, dakle sekularne ustanove koja bi trebala biti odvojena od Crkve, kao i kolumna u kojoj je slavio osuđenog ratnog zločina Slobodana Praljka nakon što je ovaj počinio samoubojstvo. Tada je Miletić pisao u riječkom dnevniku Novi list i tek je na inzistiranje redakcije zaustavljena objava spornog teksta u toj novini. Miletić je, međutim, tekst objavio na jednom katoličkom portalu. U tekstu Miletić Praljkovo samoubojstvo, što je inače, prema Kartekizmu Katoličke crkve teški grijeh, naziva “časnom smrću”, a u naknadnim je istupima optužio Novi list za cenzuru.

Miletić na društvenim mrežama nije komentirao svoj premještaj. Na svojem je Facebook profilu u srijedu napisao znakovitu objavu: “Neka nam se Gospodin smiluje svima”, nakon koje su uslijedili komentari podrške. /jutarnji.hr/

Pristupačnost