Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
 
Gimnazije  
Strukovne škole  
Umjetničke škole  
Domovi  
AZOO - Stručno usavršavanje i napredovanje nastavnika  
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE  
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Umjetničke škole

Izrađen cjelovit prijedlog zakona o umjetničkim školama

Piše: Dražen Mioč, povjerenik Pododbora za umjetničke i glazbene škole

Nakon višegodišnjeg ukazivanja potrebe za organizacijom jednog dijela članstva Sindikata, na Izbornoj i Izvještajnoj slupštini Sindikata održanoj u Solarisu od 28.-30.listopada 2005.godine došlo je do značajnog kvalitativnog pomaka u organizacijskoj strukturi. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog glavnog tajnika Sindikata prof. Nijaza Karića da se osnuje i organizira Pododbor za glazbene i umjetničke škole, a prof. Dražen Mioč izabran je za povjerenika Pododbora. U nastavku i tijekom rada Izborne i Izvještajne skupštine Pododbor se konstituirao iz redova povjerenika koji pokrivaju sva područja umjetničkog obrazovanja. Tako su se po prvi put  u povijesti našeg školstva organizaciono povezala sva područja umjetničkog obrazovanja (glazbenog, plesnog i likovnog).
Dosadašnja zakonodavna praksa nije prepoznavala umjetničko obrazovanje niti u jednom segmentu. Do sada nije postojao niti jedan zakonski okvir kojim bi se riješili, sada već nagomilani problemi umjetničkog školstva u Hrvatskoj. Pododbor je došao do Prijedloga Zakona o glazbenom i plesnom školstvu koji je izrađen u suradnji Zavoda za školstvo i tzv.HDGPP-a (Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga).
Članovi HDGPP-a su većina glazbenih i plesnih škola Hrvatske (osnovnih i srednjih) koje i plaćaju godišnju članarinu bez suglasnosti baze, tj. nastavnika, a cijela organizaciona struktura ekipirana je isključivo iz redova ravnatelja tih škola.
Procjenjujemo da čelni ljudi te udruge u stvarnosti nisu zainteresirani za unapređenje tog dijela obrazovanja, dok upravo u tome ovaj Sindikat i pododbor vide svoju glavnu ulogu. O tome govori i navedeni Prijedlog Zakona koji je naprečac skrojen i predstavlja „kompilaciju“ sadašnjih i prošlih zakonskih rješenja koja nisu zadirala u bit umjetničkog školstva.
Članovi Pododbora, odmah po konstituiranju izradili su cjelovit Prijedlog Zakona o umjetničkom školstvu. Temeljna je odrednica prijedloga ovoga Zakona u tome da se ujedno po prvi put jasno određuje vertikalna nedjeljivost umjetničkog obrazovanja. To podrazumijeva jednim Zakonom objedinjavanje osnovnog i srednjeg umjetničkog obrazovanja. Time bi se prekinula dosadašnja praksa da se osnovno i srednje umjetničko obrazovanje odjeljuje, odnosno ne bi se primjenjivale katkada nedorečene stavke iz Zakona o osnovnom, odnosno Zakona o srednjem obrazovanju.
Pravni okvir za rad Pododbora na tom području predstavlja Sporazum o socijalnom partnerstvu koji je Ministarstvo potpisalo 12. travnja ove godine s našim Sindikatom i Sindikatom hrvatskih učitelja.
Poštujući specifične odrednice po kojim se umjetničko obrazovanje razlikuje od  ostalih dijelova obrazovanja potrebno bi bilo donijeti i poseban Pravilnik o ocjenjivanju u umjetničkim školama, Pravilnik o napredovanju, Pravilnik o normi, itd.
Iz dosada iznesenog jasno je da pred Pododborom predstoji veoma kompleksan i složen rad, no budući da se time rješavaju krucijalni problemi po prvi puta u našoj prosvjetnoj praksi broj članova odbora, predviđen Pravilnikom samo je formalan jer je broj zainteresiranih i uključenih članova daleko veći. Stoga treba zahvaliti svim dosadašnjim i budućim članovima  pododbora na aktivnom i nadasve stručnom sudjelovanju u navedenim projektima.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO