Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nastavnici u varaždinskim srednjim školama odazvali se pozivu na prosvjed - 4. listopada 2018.

Nastavnici u varaždinskim srednjim školama danas su neodržavanjem prvog sata u jutarnjoj smjeni pružili potporu svom kolegi, nastavniku vjeronauka, na kojeg je u ponedjeljak verbalno i fizički nasrnuo učenik varaždinske Elektrostrojarske škole.

_____

Neodržavanjem prvoga sata potpora napadnutom kolegi - hrt.hr

_____

Podsjetimo, poziv na prosvjed jučer je uputio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji je nastavnike pozvao da tijekom prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede, odnosno da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika. Kako je istaknuto, Sindikat se odlučio na ovaj korak u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke. Doznajemo da je većina ravnatelja u varaždinskim školama dan uoči zakazanog protesta svojim nastavnicima dala mogućnost da sami, prema vlastitoj savjesti odluče hoće li se odazvati pozivu sindikata na prosvjed.

Zvonimir Lončar, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, izjavio je kako je siguran da je u svim školama bio neki oblik govora i osude nasilja. U nekim školama nije održan prvi sat, odnosno nastavnici su ostali u zbornicama, dok su u nekim školama nakon okupljanja u zbornicama nastavnici došli u razred te učenicima pročitali Deklaraciju o ljudskim vrijednostima.

- Naš današnji potez bio je apel obrazovanja protiv nasilja bilo koje vrste, nasilja u društvu, a posebice nasilja u obrazovnom sustav. To je potvrdila i ministrica Blaženka Divjak svojim dolaskom u školu gdje je još jednom osudila ovakav oblik nasilja – rekao je Lončar. Dodao je da je ministrica obećala preko institucija i sindikata pojačati aktivnnosti na rješavanju ovog problema.

Prema Lončarovim riječima, u Elektrostrojarskoj školi u kojoj se incident dogodio nije održan prvi sat, već zajednički sastanak na kojem je bilo riječi o problemu nasilja, a Lončar smatra da je škola dobro odreagirala na ovaj problem.
- Pohvalili smo ravnatelja koji je bez prikrivanja postupio prema proceduri. Mi smo ovdje ljudima dali širu podršku. Ono što je važno jest da smo pokrenuli društvenu reakciju - zaključio je Lončar.
Uz ministrica Divjak, na sastanku je bio i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihlinec.

aktualno.hr

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO