Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Obavijest o pregovorima za osnovicu za plaće u javnim službama - 20. srpnja 2018.

SVIM POVJERENICIMA I ČLANOVIMA
SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI IZ REDOVA
MATICE HRVATSKIH SINDIKATA

Zagreb, 16. srpnja 2018.

Poštovane kolegice i kolege,

tijekom travnja i svibnja ove godine, putem Vjesnika javnih službi te održana četiri regionalna sastanka povjerenika javnih službi (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka) informirali smo vas o problematici predstojećih pregovora za osnovicu za plaće u javnim službama, trendovima zaostajanja plaća javnih službenika za drugim sektorima, perspektivi rasta plaća te prioritetima Vlade za iduće razdoblje. Najavili smo tada da pregovori o osnovici, sukladno važećim odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora, trebaju započeti u svibnju ili lipnju, prije donošenja smjernica ekonomske i fiskalne politike za naredno razdoblje. Komunicirali smo već tada s vama i naše rezerve po tom pitanju, naglašavajući da će Vlada vrlo vjerojatno odugovlačenjem pokušati izbjeći pregovore u lipnju (zbog kraja školske godine i straha od mogućeg štrajka u to vrijeme). Pretpostavili smo da će pregovore htjeti prebaciti na jesen, kada smjernice ekonomske i fiskalne politike već budu usvojene.

Dogodilo se upravo tako. Metodološka radna skupina koja je trebala pripremiti analitičku podlogu za pregovore i započeti s radom još u siječnju ove godine, i unatoč konstantnim zahtjevima sindikata javnih službi održala je svoj prvi sastanak tek 19. lipnja 2018. godine. Drugi sastanak Metodološke radne skupine najavljen je za 17. srpnja 2018. godine. Koliko će sastanaka te Radne skupine još biti i kada će formalno započeti pregovori još uvijek nije poznato. Vlada RH još uvijek nije imenovala ni svoj pregovarački odbor za pregovore o osnovici za plaće u javnim službama, što jasno govori o tome da prije rujna Vlada RH i sindikati neće po tom pitanju sjesti za stol.

Nažalost, još jednom se pokazalo da s druge strane imamo ljude koji ne mogu i ne žele poštivati ono što je dogovoreno i potpisano, s kojima se niti jedni pregovori ne mogu kvalitetno pripremiti, a kamoli voditi. I ovo opet ukazuje na činjenicu da Vlada RH i ove godine ima druge prioritete te da nas u rujnu čeka teška borba za cijenu rada u javnim službama.

Svjesni činjenica i podataka o zaostajanju naših plaća za drugim plaćama u zemlji i prepoznajući ovu godinu kao najpovoljniji trenutak za snažan otpor tome, sve naše aktivnosti planirat ćemo za rujan. Moramo ostati svjesni nepravde koja se nanosi zaposlenicima u javnim službama te na jesen biti spremni svim raspoloživim sredstvima izboriti se za naša prava. Sve do usvajanja Državnog proračuna za iduću godinu ponovno ćemo biti u prilici napraviti ozbiljan pritisak na Vladu i zauzeti se za pravednu cijenu našeg rada. Tu priliku ne trebamo i ne smijemo propustiti!

 

Vilim Ribić, predsjednik Matice, v. r.
Mirela Bojić, glavna tajnica, v. r

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO