Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati javnih službi traže početak pregovora o povećanju plaća - 16. travnja 2018.

Čelnici sindikata javnih službi 16. travnja 2018. godine održali su konferenciju za medije vezano uz pregovore o osnovici za plaće, a koji još nisu započeli unatoč najavama Vlade RH iz studenog i prosinca 2017. godine.

Budući da najavljeni pregovori još nisu započeli, predstavnici sindikata javnih službi najavili su kako će ukoliko ne dođe do promjene pristupa Vlade RH te otvori pregovarački ciklus o povećanju plaća u javnim službama ozbiljno razmotriti pokretanje sindikalnih akcija, što uključuje i štrajk.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata istaknuo je kako je stanje sa plaćama u javnim službama iznimno zabrinjavajuće. Prema osnovnim podatcima o zaostajanju plaća usporedno sa podatcima 2008. godine, vidljivo je kako niti jedan sektor nije doživio tako jaki udar na plaće, kao što je bio slučaj kod javnih i državnih službi. Trenutno plaće javnih službenika za onima iz 2008. godine zaostaju 15.5 %, dok su za čak 17% manje u odnosu na cijenu rada u privredi u istom referentnom periodu. Zahvaljujući dugogodišnjoj politici rezanja plaća, koja je ugušila potrošnju, proizvodnju, onemogućila otvaranje novih radnih mjesta te na koncu dovela i do iseljavanja najkvalitetnijih kadrova, došlo je do direktne ugroze nacionalnih interesa te je Hrvatska dovedena u izvanredno stanje, kako je istaknula i Predsjednica RH, naglasio je Ribić. Konsekvence su vidljive, tko će liječiti ljude u zemlji, gdje će biti ljudi koji trebaju iznijeti tehnološki napredak, tko će obrazovati djecu. Od Hrvatske su u zadnjih 10 godina kada je riječ o padu plaća jedino gore prošle Grčka, Cipar i Portugal, dok je u isto vrijeme Bugarska imala rast plaća od 54%, Latvija 46%, a Rumunjska 30%. Ne počnu li pregovori u mjesecu svibnju, nakon konzultacija sa članstvom uslijediti će sindikalne akcije, istaknuo je. Država je prevarila svoje građane, ne ispunivši odredbe Sporazuma iz 2008. godine, što je nedopustivo. Snaga države nije u avionima već u  povjerenju građana u državu, jer u neuređenoj zemlji u kojoj nemaju sigurnost niti oslonac ne žele živjeti te se iseljavaju, za kraj će Ribić.

Branimir Mihalinec predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama istaknuo je kako se Vlada RH jedino drži kontinuiteta prevare izigravajući potpisane ugovore. Posljednji primjer je neodgovorno ponašanje pomoćnika ministrice obrazovanja koji je vezano uz naknadu za prijevoz potpisao uputu, koja  je suprotna potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru. Kada je riječ o pregovorima o osnovici za plaće na koje se Vlada obvezala sklapanjem TKU-a, situacija je slična. Ugovoreno je da će početi u svibnju 2018. godine te je dogovreno da će se prije svibnja održati niz sastanaka prije samog početka, a kako bi se utvrdila metodologija temeljem koje će se pratiti i dogovarati rast plaća, međutim to se nije dogodilo, rekao je Mihalinec.

Igor Tripalo dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata upozorio je javnost na skorašnji nedostatak liječnika. Umjesto da liječnici u koje smo ulagali niz godina zadržimo da liječe naše građane, mi njih darujemo drugim europskim zemljama. Krajnji je čas da poboljšamo status svog zdravstvenog osoblja i promjenimo pristup jer u skorašnje vrijeme neće nas imati tko liječiti, naglasio je Tripalo.

Za više informacija pogledajte snimku konferencije za medije.

_____

Sindikati javnih službi: "Razmatramo mogućnost štrajka ako ne započnu pregovori o višim plaćama" - dnevnik.hr


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO