Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati protiv izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju - 26. veljače 2018.

26. veljače 2018. održana je sjednica Povjerenstva GSV-a za zapošljavanje, obrazovanje i usklađivanje s tržištem rada. Na dnevnom redu bio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi.

Prijedlog Nacrta Zakona kao i očitovanje Sindikata možete pročitati na ovom linku. O stavovima našeg Sindikata na ovom je sastanku govorio predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec.

Na sjednici Povjerenstva GSV-a o Nacrtu Zakona govorili su pomoćnica ministrice Lidija Kralj koja je prijedlog i kratko obrazložila te  pomoćnik ministrice Stipe Mamić i načelnica Samostalnog sektora za pravne poslove Ivana Bulešić.

Sindikati su istaknuli  kako je nedopustivo da Nacrt Zakona bude u proceduri, a da prethodno nije objavljeno izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću.

Ukratko, glavne primjedbe Sindikata na ovaj prijedlog promjene Zakona o odgoju i obrazovanju su slijedeće: 

   1. U članku 18. ostala je obveza održavanja “dopunskog nastavnog rada”, što znali da nisu uvažene brojne primjedbe istaknute u provedenom savjetovanju s javnošću, koje su sve išle u prilog ukidanja produžne nastave. Niti nakon svih iznesenih argumenata za ukidanje produžne nastave, predstavnici MZO-a nisu odustali od svojeg prijedloga.

   2.  U članku 25. nisu uvažene naše sugestije oko uređenja načina obavljanja i vrednovanja rada nastavnika koji sudjeluju u europskim projektima iako takav prijedlog može dovesti do nereda u sustavu. Primjedbe nisu uvažene. Predstavnici MZO-a smatraju da je upravo rješenje koje su predložili najbolje.

   3.  U članku 27. ostala je odredba o određivanju norme nastavnika struke, što znači da nisu uvažene primjedbe istaknute u provedenom savjetovanju s javnošću, koje su išle u smjeru da se pitanje norme treba rješavati kroz Pravilnik o normi. Značajan broj nastavnika struke tako bi mogao postati tehnološki višak. Predstavnici MZO-a nisu se uopće očitovali na ove argumente, što znači da prijedlog ostaje u Nacrtu Zakona.

    4. U članku 29. predložene su izmjene članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju na način da se zakonski ukida mogućnost sudjelovanja Sindikata u zbrinjavanju viška nastavnika. Zakon predviđa da te poslove odrađuju Uredi državne uprave i ravnatelji ustanova.  Predstavnici MZO-a nisu prihvatili sindikalne argumente protiv ovog prijedloga i ustrajali su na rješenju koje su ugradili u Nacrt Zakona.

    5. U članku 33. ostaje nedopustiva odredba o ukidanju prava na otpremnine za radnike koji se nakon otkaza ugovora o radu zaposle u javnoj službi unutar roka od tri mjeseca. Niti u ovom slučaju predstavnici MZO-a nisu uvažili naše argumente, kao ni argumente ostalih predstavnika sindikalnih središnjica.

Predstavnici sindikalnih središnjica sudjelovali su u raspravi i podupirali prijedloge obrazovnih sindikata. 

Prilikom glasovanje o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Nacrt su poduprli predstavnici Vlade RH i udruge poslodavaca. Sindikati su Nacrt Zakona - odbili!

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO