Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pravni savjet: korištenje osobnog odbitka moguće je i ukoliko radite kod više poslodavaca - 20. siječnja 2018.

Mirela Matijević - Erceg, dipl iur.

pravna savjetnica NSZSŠH

Članovi Sindikata koji rade kod dva ili više poslodavaca imaju mogućnost razmjernog korištenja osobnog odbitka ukoliko istu još nisu iskoristili, a  mogu je koristiti prilikom obračuna plaće, a ne tek po podnošenju godišnje porezne prijave.

U veljači 2017. godine stupio je na snagu Pravilnik o porezu na dohodak (Narodne novine br. 10/17) koji je omogućio zaposlenicima koji rade u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca da kod istih koriste osobni odbitak uz uvjet da to i zatraže.

1. siječnja 2018. godine na snagu je stupio i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak kojim su izmijenjene odredbe Pravilnika koje propisuju način izdavanja porezne kartice (obrasca PK) i  iskazivanja podataka o podjeli osobnog odbitka u obrascu PK.

U slučaju kada radnik istovremeno radi kod dva ili više poslodavaca Porezna uprava na obrascu PK evidentira postotak raspodjele osobnog odbitka prema zahtjevu radnika,  a nakon evidentiranih promjena izdaje novi Obrazac PK temeljem kojeg se priznaje osobni odbitak pri utvrđivanju predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada. U tom slučaju svaki poslodavac može koristiti osobni odbitak samo do utvrđenog postotka, neovisno o tome što u pojedinim mjesecima ostvareni dohodak može prelaziti taj iznos.

Porezna uprava će omjer (postotak) evidentirati i u slučaju kada porezni obveznici odluče osobni odbitak koristiti samo kod jednog isplatitelja na način da će evidentirani omjer biti 100 % kod onog isplatitelja kod kojeg je porezni obveznik odlučio u cijelosti koristiti osobni odbitak dok će drugih isplatitelja evidentirani omjer (postotak) biti 0%.

Važno je naglasiti da je izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak omogućena elektronička dostava porezne kartice poreznom obvezniku. PK može biti dostavljena poslodavcu (uz suglasnost radnika) ili radniku putem sustava e-Građani.

Stoga kako bi radnik koji radi kod više poslodavaca razmjeno koristio osobni odbitak više nema potrebe za odlaskom u Poreznu upravu.  Iznimno, ako poslodavac ili sam porezni obveznik nisu korisnici sustava e-Porezna, odnosno ako poslodavac ne pribavi suglasnost radnika da mu pribavi Poreznu karticu, porezna se kartica može izdati i u papirnatom obliku.

_____

Kako postati e-Građanin? (preuzeto sa Središnjeg državnog portala https://gov.hr/e-gradjani/kako-postati-e-gradjanin)

Morate se registrirati u najbližoj poslovnici FINA-e kako biste dobili vjerodajnicu (ePass ili mToken) s kojom možete kreirati svoj Osobni korisnički pretinac. Detaljne informacije nalaze se na internetskim stranicama www.gov.hr u dijelu "e-Građani". Također, možete postati e-Građanin i bez odlaska u poslovnicu FINA-e: - ukoliko posjedujete vjerodajnicu prethodnu izdanu od institucija HZMO, REGOS ili HZZ tada trebate slijediti upute za zamjenu vjerodajnice navedenu na stranici https://epass.gov.hr - ukoliko posjedujete elektronički identitet iz sustava AAI@EDU.HR ili pametnu karticu HZZO (posjeduju je zaposlenici u zdravstvenom sustavu) tada možete odmah koristiti sustav e-Građani na adresi https://pretinac.gov.hr.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO