Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada i na pregovorima potvrdila zamrzavanje plaća u 2018. - 4. studenog 2017.

U petak 3. studenog 2017. održan je 9. sastanak Pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi za TKU. Kao što je  prethodno dogovoreno, otvoreno je pitanje osnovice za plaće u javnim službama. Vladin je i dalje čvrsti stav da nema mjesta za povećanje osnovice tijekom 2018. godine. I dalje tvrde da će zbog povećanja plaća u 2017. godini, plaće u 2018. godini rasti. Kao što je poznato, takav stav svi sindikati javnih službi odbacuju i ne smatraju to rastom plaća. Naravno da to znači da je Vladin stav da plaće u 2018. budu zamrznute. Masa za plaće će biti veća, ali niti jedna plaća neće rasti niti lipe više od 0,5% (dodatak za godine staža).

Vlada nudi početak pregovora u svibnju 2018.  za osnovicu plaće u 2019. godini.

Istovremeno bi se pregovaralo i o božićnici i regresu, s time da je Vladin novi prijedlog da ukoliko nema dogovora, Vlada samostalno određuje visinu božićnice i regresa.  Primjerice, ta visina mogla bi biti od 0,00 kn pa na više, ovisno o "odluci" Vlade. TKU je do sada predviđao da ukoliko nema dogovora, visina božićnice i regresa bude najmanje onolika kolika je bila posljednja isplata. U ovom trenutku to iznosi 1.250,00 kn. Vlada predlaže sklapanje takvog TKU-a na godinu ili četiri godine.

Sindikatima je prihvatljivo da se pregovori za osnovicu otvore od travnja 2018. godine. Ne pristaju na ukidanje zaštite visine božićnice i regresa.

Istovremeno se traži ugovaranje povećanja osnovice tijekom 2018. godine, najmanje onoliko koliko je potrebno da plaće u javnim službama prate i povećanja ostalih plaća u zemlji.

U utorak, 7. studenog 2018., nastavak je pregovora, a tema će biti naknada za prijevoz. I ovdje sindikati ne očekuju značajne pomake.

Većina sindikata uvjerena je kako ipak neće doći do dogovora o pitanju osnovice i prijevoza, te da je  sve izglednija opcija najava štrajka. Većina je sindikata takve odluke već i donijela.

Vladu RH obaviještena je da će sindikati provesti referendum o prihvaćanju teksta TKU-a. Ukoliko članstvo odbije prihvatiti tekst TKU, sindikati će tražiti nastavak pregovora u drukčijim uvjetima.

Sindikati državnih službi su pred potpisivanjem TKU-a, ali ne daju izjave što su ugovorili, no pretpostavlja se da njima u prvom planu nije pitanje osnovice i prijevoza, već očuvanje radnih mjesta. Stoga će prihvatiti ono što im Vlada ponudi.

_____

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja poručila: 'Nema pomaka u pregovorima. U slučaju nepotpisivanja kolektivnog ugovora morat će se krenuti u štrajk' - vijesti.rtl.hr

Sindikati prozivaju Vladu: "Plaće zaposlenicima iduće godine ne rastu niti jednu jedinu kunu" - dnevnik.hr

Pročitajte i ovo:

8. krug pregovora s Vladom RH o novom TKU - 31. listopada 2017.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO