Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Javna potrošnja nije visoka - okrugli stol Matice hrvatskih sindikata

Potrošnja i broj zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru nisu previsoki, što dokazuje analiza Instituta za javne financije, prema kojoj su ti segmenti ispod europskog prosjeka. Istaknuto je to na okruglom stolu Matice hrvatskih sindikata. Podaci pokazuju da je Hrvatska po troškovima opće konsolidirane države tek na 22. mjestu od 29 promatranih europskih država, a prema masi za plaće u javnim i državnim službama na 20. mjestu od 25 europskih zemalja, istaknuo je predsjednik Matice Vilim Ribić.

Analiza pobija uvjerenje da u javnom sektoru postoji višak radnika jer je prosjek od 17 zaposlenih u javnom sektoru na 100 ukupno zaposlenih niži od prosjeka zemalja EU-a od 17,6 na 100 ukupno zaposlenih. U obrazovanju i zdravstvu, pak, Hrvatska znatno zaostaje za EU-om - u obrazovanju su kod nas 2,2 zaposlena na 100 ukupno zaposlenih, a u EU-u 3,5 na 100, dok je u zdravstvu još gore - na 2,2 zaposlena na 100 u Hrvatskoj u EU dolazi 4,7 na 100.

Jedini iskazani višak je u javnim poduzećima, kaže Ribić, jer dok je u Hrvatskoj 12,5 zaposlenih u javnim tvrtkama na 100 ukupno zaposlenih, u članicama EU-a taj omjer iznosi 6,8 na 100. Glavni problem hrvatskog javnog sektora nije u broju zaposlenih niti u troškovima, nego u neučinkovitosti, a to se može riješiti samo reformama koje bi se trebale ugledati u javni sektor kakav imaju npr. skandinavske zemlje, tvrdi Ribić.

S time se samo djelomično složio saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras koji upozorava da javna potrošnja u Hrvatskoj nije realna s obzirom na trenutačno stanje hrvatskoga gospodarstva. Nakon dvogodišnjeg pada BDP-a naše se gospodarstvo vratilo na razinu s kraja 2006. godine, a tada je proračun bio 25 milijardi kuna manji, rekao je Maras dodavši kako bi novi proračun trebao biti 15 milijardi kuna manji od ovogodišnjeg. Maras je kritizirao Vladu jer nije dovoljno smanjila troškove, ustvrdivši kako prostora za uštede ima na subvencijama i javnim poduzećima.

Također je kritizirao jučerašnju akciju policije protiv prosvjednika u Varšavskoj ulici u Zagrebu, dodavši kako je ta nepotrebna akcija stajala 3,5 milijuna kuna. Odgovorio mu je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač protupitanjem koliko je poduzetnika (Tomu Horvatinčića) stajala nemogućnost ostvarivanja prava na poslovanje, za što je odgovorna SDP-ova gradska vlast. I Popijač kaže kako je preveliki pritisak javnog sektora na troškove s obzirom na sadašnju razinu snage gospodarstva, no pita se može li jedino država s rezanjem troškova biti polugom razvoja, ako je ne prati financijski sektor.

Oni koji grme - smanjite javnu potrošnju pa će kamate pasti - trebaju odgovoriti hoće li kamate u Hrvatskoj pasti na 2-3 posto, kao u EU-u, ako smanjimo plaće javnim i državnim službenicima za 50 posto i otpustimo 100.000 ljudi, rekao je Popijač. Ekonomski stručnjaci, poput Žarka Primorca i Damira Novotnyja, upozorili su, pak, da Hrvatskoj prijeti opasnost od dugoročne gospodarske stagnacije, a izlaza nema bez novih investicija koje će potaknuti rast, prije svega u proizvodnju za izvoz, piše Hina.

Više o okruglom stolu pročitajte na webu  Matice hrvatskih sindikata!

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO