Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Zadarske poplave teško pogodile i oštetile i srednje škole - 13. rujna 2017.

Novoizgrađene škole Vice Vlatkovića i Tehnička škola (dvije škole u jednoj zgradi) pretrpjele su teška oštećenja, a to su škole koje imaju velik broj naših članova. Po predvorju škole postavljene su plastične posude u koje je tekla voda sa stropa. Dotjecala je s krova koji je dva kata iznad, a voda je našla svoj put do prizemlja. Na jednom je mjestu tekla iz rasvjetnog tijela, pa je bila i isključena struja. Zanimljivo da su najviše prokišnjavale nove zgrade u Zadru: novi odjeli bolnice, nova poliklinika...

U podrum se nije moglo ući jer je u potpunosti poplavljen. Stepenice za podrum su nestajale u mutnoj vodi. Tamo se nalaze elektro radionice s radnim stolovima i instrumentima. Ona su u cijelosti uništene. Još neke učionice koje se nalaze u podrumskim prostorima također su uništene.

Kad je počela padati kiša, voda nije odmah prodirala u prostorije škole. S vanjske strane dizao se nivo vode uz prozor, a kad je visina vode dosegla kritični nivo, uslijed hidrostatskog tlaka staklo nije izdržalo, puklo je i silna je voda u kratkom vremenu ispunila podrumske prostorije. U svemu je dobro što nitko nije nastradao.

U prizemlju škole nalaze se novi vrlo vrijedni strojevi za obradu drveta koji su dobiveni od njemačkih tvrtki. Strojevi su spašeni jer su nekoliko centimetara odignuti od poda pa im par centimetara vode koja je ipak ušla u prizemlje nije moglo nauditi, ali su nastradale ploče od iverice koje su bile na podu. Spremačice su imale pune ruke posla, a kolege profesori dežurali su kraj strojeva.

Dovođenje radnih prostora u prijašnje stanje zahtjevat će veliki angažman zaposlenika, posebice pomoćnog osoblja.

U Ninu, gdje je poplava izazvala pravu katastrofu, nabujala riječica Jaruga narasla je do neslućenih razmjera i uništila Ninsku solanu i mnoge objekte. Šteta je milijunska, a oštećena su i dva stara ninska mosta. Nivo mora podignuo se za više od  tri metra. Popodne je Nin posjetila predsjednica, te premijer, ministri obrane, unutarnjih poslova, zdravstva, načelnik glavnog stožera. Stigla je i amfibija iz Karlovca.

Naš povjerenik Hotelijersko - turističke i ugostiteljske škole Zadar Miroslav Ćurko u Ninu ima kuću. More mu je ušlo u prizemlje te napravilo veliku materijalnu štetu. Stradali su namještaj, podovi i instalacije, a u tijeku je prikupljanje podataka o šteti koju su pretrpjeli ostali naši članovi.

Velike posljedice trpi Obrtnička škola Gojka Matuline - voda je prodirala u sportsku dvoranu kroz vrata i slijevala se niz hodnik, proširila se na kotlovnicu, prokišnjavalo je i kroz krovište pa su popadale stropne ploče u jednoj učionici.

U Gimnaziji Franje Petrića poplavljeno je prizemlje u kojem se nalazi kotlovnica, arhiva, učionica, čajna kuhinja, spremište i hodnik, voda je prodirala iz zidova i poda.

U Gimnaziji Vladimira Nazora poplavljene su sve učionice. Voda je prodirala kroz prozore. Također je poplavila i učionice na trećem katu gdje je voda prodirala s krova. Uslijed poplave došlo je i do prokišnjavanja (kroz spušteni strop) u nekoliko učionica Gimnazije Jurja Barakovića. 

U Prirodoslovno-grafičkoj školi kroz vanjski je zid prodirala voda u kemijski laboratorij. Trebat će sanirati zid i plafon u laboratoriju.

Srednje škole izvan Zadra bolje su prošle - u Gračacu nije bilo problema, u Biogradu je u športskoj dvorani bilo manjih curenja vodekao i u srednjoj školi u Benkovcu, Obrovcu, a srednja škola na Pagu je pred obnovom.

(podatke prikupio i fotografije snimio Jere Bilan, povjerenik POS-a Zadar)

1
2
3
4
5
6
7
8
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO