Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Podaci i komparativna analiza plaća učitelja i nastavnika u Hrvatskoj i EU - 5. rujna 2017.

Plaće učitelja i nastavnika na početku školske godine

(Komparativna analiza plaća i uvjeta rada učitelja i nastavnika u Hr i Eu)

Prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku u lipnju 2017. prosječna bruto plaća u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja iznosila je 7.715 kuna što je 5 posto manje od prosječne plaće u RH koja je iznosila 8.082 kune.

Prosječna bruto plaća u srednjoškolskom obrazovanju bila je 8.211 kuna što je 2 posto više od prosjeka.

Kada se u obzir uzme cijela djelatnost obrazovanja (sve razine obrazovanja i predškolski odgoj te pomoćne uslužne djelatnosti) prosječna bruto plaća u lipnju iznosi 8.593 kune ili u neto iznosu 6.408 kuna, što je 400 kuna više od prosječne neto plaće u zemlji.

No, treba imati na umu da je obrazovanje djelatnost s visokim, ako ne i najvišim postotkom visoko-obrazovane radne snage, pa kada se u obzir uzmu posljednji dostupni podaci DZS-a o bruto i neto plaći za visoku stručnu spremu (VSS) stvari izgledaju vrlo loše.

Slika 1 pokazuje kako je prosječna bruto plaća osoba s visokom stručnom spremom u obrazovanju mnogo niža od prosjeka RH i to već godinama, a od 2012. bilježi i dodatan trend pada. Bruto plaća za VSS u obrazovanju u 2015. (posljednji dostupan podatak) bila je samo 71 posto prosječne plaća za VSS na razini cijele zemlje te je bila najniža plaća za VSS u svih 19 NKD djelatnosti. Primjerice NKV radnik na pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu imao je plaću od 8.979 kuna što je više od VSS radnika u obrazovanju.

Plaće u obrazovanju ne prate trend kretanja plaća u ostatku ekonomije

Slika 2 pokazuje kako od 2013. do 2015. plaće u obrazovanju u prosjeku opadaju dok na razini cijele zemlje rastu.

2016. dolazi do promijene metodologije praćenja plaća od strane DZS-a koja je promijenila apsolutne visine plaća, međutim, trend zaostajanja plaća u obrazovanju vidljiv je i prema tim novim podacima. Tako je prosječna bruto plaća u obrazovanju u 2016. stagnirala u odnosu na godinu ranije dok je prosječna bruto plaća u RH porasla 1,9 posto. U prvih 6 mjeseci 2017. prosječna bruto plaća u RH porasla je 3,4 posto, a neto čak 5 posto. U obrazovanju je bruto plaća porasla 2,5 posto, a neto 3,7 posto.

 

Izvor: DZS (RAD-1)

Kupovna moć današnje plaće manja je nego plaće iz 2009.

Plaće u obrazovanju od početka krize bile su na udaru smanjivanja. Svima u javnim službama smanjena je osnovica za 6 posto, koeficijent za 3 posto, dodatak na staž od 4,8 i 10 posto te dodatni dodataka kojeg su imali učitelji i nastavnici od 3,5,7 i 9 posto. Zaposleni u javnim službama godinama nisu imali regres i božićnicu.

Vlada je u 2 navrata određenom dijelu učitelja i nastavnika zbog njihovih niskih plaća povećanjem koeficijenata pokušala kompenzirati prethodna umanjenje, no ni s tim povećanjem koeficijenta te ni s povećanjem osnovice za po 2 posto u siječnju i kolovozu ove godine materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju nije se bitnije promijenio u odnosu na 2009. godinu.

Slika 3 pokazuje kako su za neka radna mjesta plaće i s najnovijim povećanjem osnovice i dalje u apsolutnom iznosu manje nego 2009. godine, a ako se u obzir uzme da je stopa inflacije između siječnja 2009. i kolovoza 2017. iznosila 8,5 posto onda se može reći da je kupovna moć gotovo svih zaposlenih u obrazovanju manja nego 2009. godine.

Treba imati na umu da su zaposleni u obrazovanju prema Sporazumu o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006. od te godine pa do 2012. imali prosječno godišnje povećanje plaće od 2,2 posto. Da nije bilo tog povećanja kriza i mjere kojima je država rezala plaće u obrazovanju bile bi mnogo izraženije.

 

Koliko Vladu stoji povećanje osnovice za javne službe i je li trebala razvlačiti s time

Povećanje osnovice u kolovozu i studenom za javne službe (uključujući i obrazovanje), na način koji je dogovoren s državnim službama, državu ove godine stoji u bruto iznosu oko 190 milijuna kuna. Kako se gotovo 50 posto tog iznosa ponovno vraća u državni proračun kroz uplate doprinosa poreza i prireza neto trošak za državu je zapravo manji od 100 milijuna kuna, što je gotovo jednako iznosu koji će Vlada izdvojiti ove godine za povećanje povlaštenih mirovina većih od 5.000 kuna. U javnim službama radi 170.000 osoba, a povlaštene mirovine bit će veće za 44.000 osoba.

Zaposleni u obrazovanju, posebno oni u osnovnim školama slabo su plaćeni, u krizi je cijeli obrazovni sektor podnio teret recesije i plaće su smanjivanje u više navrata,  za vrijeme Vlade Zorana Milanovića u prosjeku su padale, dok je prosječna plaća u zemlji rasla. U trenutnim okolnostima rekordno niskog proračunskog deficita i relativno stabilnog rasta BDP-a plaće u obrazovanju moraju rasti, životni standard prosvjetara mora se poboljšati, jer reformu obrazovanja moraju provesti upravo oni. Ako je politici reforma obrazovanja zaista bitna, onda im mora biti bitan i odnos prema zaposlenima u obrazovanju. Ako se ti zaposleni osjećaju prevareno, zapostavljeno i frustrirano odnosom njihovog poslodavca (države) prema njima, može li bilo kakva reforma uspjeti?!?

 

Za Vertikalu izradio Matija Kroflin

makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

 

Komparativna analiza plaća i uvjeta rada učitelja i nastavnika u Hr i Eu
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO