Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Predsjednik NSZSŠH: Donekle uspješan razgovor s ministricom Divjak - 2. kolovoza 2017.

U srijedu 26. srpnja 2017. na zahtjev našeg Sindikata održan je sastanak s ministricom Divjak i njenim suradnicima: državnim tajnikom Hrvojem Šlezakom, pomoćnikom ministra Momirom Karinom i višom savjetnicom u MZO Vesnom Hrvoj Šic. Sa sindikalne strane uz predsjednika Sindikata sudjelovale su članice našeg pravnog tima Mirela Matijević Erceg i Ana Šarić.

Ministrica Divjak zbog iznenadnih obveza sudjelovala je tek u prvom dijelu sastanka i zadržala se oko pola sata.

Na sastanku su otvorene i raspravljane teme o normi nastavnika struke u medicinskim školama, Zakonu o odgoju i obrazovanju, novim strukovnim kurikulumima i njihovoj implementacija, upisima u srednje škole (problematika upisa u deficitarna zanimanja), suglasnosti o novim zapošljavanjima, pravilniku o napredovanju nastavnika te socijalnom partnerstvu Sindikata i MZO-a.

Iako je izgledalo da je s ministrom Barišićem riješeno pitanje norme nastavnika struke u medicinskim školama, dolaskom nove ministrice sve se vraća na početak i to će se pitanje rješavati krajem kolovoza.

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u planu su u posljednjem kvartalu 2017. godine. U kolovozu će se nastaviti rad radnih skupina, te će se prijedlog izmjena Zakona dati u javnu raspravu. Na sastanku su ministrici iznosebu argumenti za ukidanje „produžne nastave“, no kao i u prethodnom slučaju, sve se vraća na početak i bit će potrebno dodatna argumentacija. 

Pitanje uvođenja novih 19  strukovnih kurikuluma izuzetno je važno za strukovne škole s obzirom da su Odluke donesene početkom srpnja, a kurikulumi će se primjenjivati od početka školske godine 2017./2018. Ministrica i njeni suradnici odlučili su kako će se novi kurikulumi primjenjivati u školama koje su ih prethodno provodile eksperimentalno, dok će ostale škole moći odlučiti hoće li raditi po starom nastavnom planu i programu ili će raditi prema novim strukovnim kurikuluma. Državni tajnik obvezao se da će Sindikatu poslati zaključke koordinacije MZO-a o uvođenju novih strukovnih kurikuluma.

Na upit sindikalnih predstavnika o zatvaranju mogućnosti upisa u drugom krugu za neka deficitarna zanimanja, državni tajnik i pomoćnik ministrice izvijestili su kako su zatvorili upise za drugi krug za sva zanimanja za koja nije bilo interesa u prvom krugu. Radi se o zanimanjima za koja se nije javio niti jedan učenik ili je interes bio ispod tri kandidata.

Voditeljica pravne službe Sindikata Mirela Matijević Erceg otvorila je problem suglasnosti za nova radna mjesta. Državni tajnik i pomoćnik ministra, kao i viša savjetnica u MZO nisu dali prihvatljiva objašnjenja u vezi izdavanja suglasnosti za zapošljavanja novih radnika.

Ana Šarić istakla je problem nastavnica koje zbog dužeg porodiljnog dopusta nisu u mogućnosti prikupiti bodove za obnovu zvanja. Isti je problem i s ostalim nastavnicima koji iz drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti raditi, a time i prikupiti bodove za obnovu zvanja. Prijedlog da se produži vrijeme za obnovu zvanja onoliko koliko je trajala opravdana spriječenost,  prihvaćen je i bit će ugrađen u Zakon o odgoju i obrazovanju.

Prihvaćena je i inicijativa našeg Sindikata o redovitom održavanju sastanaka predstavnika MZO (državni tajnik, pomoćnik ministra) s predstavnicima NSZSŠH.

Ministrici je predloženo razdvajanje funkcija pomoćnika ministra za odgoj i obrazovanje na dva pomoćnika: za osnovnoškolski i srednjoškolski sustav. Ministrica je izvijestila kako će na sjednici Vlade RH 27. srpnja 2017. biti odluke o novim imenovanjima upravo na tragu prijedloga Sindikata.

U Sindikatu sastanak ocjenjujemo djelomično uspjelim, ali zabrinuti za rješenja o normi nastavnika struke u medicinskim školama, kao i o mogućnosti ukidanja produžne nastave. Očito ministrica ne poznaje sustav srednjeg školstva i pretjerano vjeruje svojim savjetnicima. Bit će  potrebno mnogo truda i argumenata da se dođe do zadovoljavajućih rješenja. Naravno, i metode pritiska (prosvjedi, ...) morat će se ozbiljno uzeti u obzir.

_____

Divjak: Vjerujem da školska godina neće započeti štrajkom - 24sata.hr


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO