Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prvi susret ministrice obrazovanja i čelnika Vertikale - 24. lipnja 2017.

Na inicijativu Vertikale sindikata obrazovanja u petak 23. lipnja 2017. održan je sastanak predsjednika sindikata Vertikale sindikata obrazovanja i ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak. 

Na sastanku su sudjelovali predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja  Igor Redeka  i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Vertikale sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec. Uz ministricu na sastanku su sudjelovali državni tajnici mr.sc. Hrvoje Šlezak i doc.dr.sc. Matko Glunčić.

Predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec otvorio je zajedničke teme: uspostava socijalnog dijaloga i važnost socijalnog partnerstva, pitanje nastavka Cjelovite kurikularne reforme, izmjene i dopune velikog broja zakona iz područja odgoja i obrazovanja, pitanje nadolazećih pregovora za Granske kolektivne ugovore u sva tri sustava. Posebno su naznačene i teme važne za sustav srednjoškolskog odgoja i obrazovanja: Pregovori za Granski kolektivni ugovor, izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, Zakona o strukovnom obrazovanju, Zakona o obrazovanju odraslih, napredovanju nastavnika, te pitanje uvođenja dualnog sustava strukovnog obrazovanja.

Čelnici sindikata predložili su sastanke predstavnika Sindikata  s nositeljima dužnosti MZO-a po pojedinim sustavima, a pritom su izrazili očekivanje da na prvom sastanku sudjeluje i ministrica. Ona je istaknula važnost socijalnog dijaloga sa sindikatima i želju da on preraste u partnerstvo. Istaknula je izuzetnu važnost nastavka svih mjera iz Strategije razvoja obrazovanja i znanosti. Rad na kurikularnoj reformi nastavlja se. 

Ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem predstavnika Sindikata u radnim skupinama za izmjene i dopune zakona iz područja odgoja i obrazovanja. Spremna je pokrenuti razgovore o sustavnu napredovanja nastavnika, a također je pozitivnim ocijenila inicijative koje su istaknuli Sanja Šprem i Igor Radeka. Rad zajedničkih komisija za zbrinjavanje zaposlenika prema njenom mišljenu treba podići na višu razinu.

Predsjednik Mihalinec istaknuo je i nekoliko konkretnih problema koje treba žurno riješiti u srednjoškolskom sustavu: pitanje norme nastavnika struke u medicinskim školama, pitanje odobravanja 19 novih strukovnih kurikuluma koji su prošli eksperimentalnu fazu i evaluaciju NCVVO-a, pitanje ukidanja „produžne nastave“, kao i pitanje isplate regresa u gotovini zaposlenicima kojima su blokirani računi.

Ministrica je potvrdila kako će o svim  pitanjima razgovarati sa svojim suradnicima.

Kao dobar primjer suradnje istaknula je našu inicijativu za uskratu davanja suglasnosti za imenovanje ravnatelja Gimnazije Požega. Ministrici je dostavljena kompletna dokumentacija vezana uz ovaj slučaj i dana jasna argumentacija, a ona je, na temelju toga, uskratila dati suglasnost za imenovanje ravnatelja Gimnazije Požega. Ovakav pristup nove ministrice izuzetno je važan i pozitivan. 

Gđa. Divjak podržala je inicijativu našeg Sindikata za održavanje Konferencije o strukovnom obrazovanju te otvorila mogućnost partnerstva u organizaciji.

Čelnici sindikata Vertikale izrazili su zadovoljstvo prvim sastankom s ministricom i poželjeli da se ovakav pristup nastavi i u budućnosti. 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO