Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ured Sindikata u Istarskoj županiji - 31. svibnja 2017.

Ured Sindikata boravio je dva dana u Istarskoj  županji. Nastavak je to projekta  Ured Sindikata u Područnom odboru Sindikata.

U Istarskoj županiji boravili su predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec, glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić i pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg. Izuzetna domaćica bila je povjerenica Područnog odbora Sindikata Istarske županije Tanja Carić.

Isplanirali smo intenzivni rad u dva dana. U četvrtak, 26. svibnja 2017. održane su dvije tribine: prva tribina u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, a druga istog dana u Talijanskoj srednjoj školi u Rovinju. Drugog dana planiran je sastanak u Glazbenoj školi u Puli, a nakon toga sastanak Područnog odbora Sindikata Istarske županije. U terminima svih sastanaka, pravne savjete davala je pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg.

Teme tribina bile su: Temeljni kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor, aktualnosti u srednjoškolskom sustavu, buduće sindikalne aktivnosti. Otvorene su teme o aktualnostima u srednjoškolskom obrazovanom sustavu: Nacionalni program reformskih mjera u kojem se predviđa uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja, izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, kao i Zakona o strukovnom obrazovanju i Zakona o obrazovanju odraslih. Članovi su informirani o aktualnostima u Sindikatu, kao i o uvođenju Blagajne uzajamne pomoći.

Tribina u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli okupila je članove iz više srednjih škola u Puli, a otvorena je zanimljiva rasprava o strukovnom obrazovanju, kao i o mirovinskom sustavu. Izuzetno zanimljiva je bila rasprava o zastarjelim kurikulima u strukovnim školama. Istaknut je primjer programa slastičar. Bilo je riječi o ponovnom uvođenju dualnog sustava obrazovanja. Većine sudionika tribine složila se kako to nije dobro rješenje, već da treba osuvremeniti postojeća rješenja. Sudionici tribine imali su priliku isprobati proizvode iz školskog praktikuma u obliku izvanrednih kolača.-

Tribina u Talijanskoj srednjoj školi u Rovinju okupila je povjerenike iz istarskih talijanskih škola. Otvorena su nova pitanja: valoriziranja rada na prijevodima udžbenika sa talijanskog jezika, rečeno da je isto ranije bilo vrednovano kao uvećanje za 20 % ( ili 20 % vrijednosti norme); vrednovanje rada koordinatora Povjerenstva za vrednovanje i Povjerenstva za građanski odgoj; status  koordinatora projekata u školi – pitanje vrednovanja odnosno uređivanje pitanja zamjena nenazočnih  nastavnika zauzetih projektima; vrednovanje stručne prakse. Izuzetno je vrijedna inicijativa da Sindikat pokrene promjene u sustavu odgoja i obrazovanja u ustanovama nacionalnih manjina u RH.Drugog dana, 27. svibnja 2017. održan je sastanak u Glazbenoj školi Pula. Tema sastanka je bila aktualna problematika i toj školi. U vrijeme sastanak održavao se sastanak školskog odbora. Ravnatelj škole je najavio ostavku, no istovremeno je škola zaprimila e-mailom Rješenje inspekcije u kojem se nalaže razrješenje ravnatelja škole zbog kršenja više propisa i diskriminiranja zaposlenika škole. Zaposlenici škole tražili su zaštitu Sindikata zbog šikaniranja, koje se posebno manifestiralo kroz zaduženja nastavnika za dežurstva kao oblik fizičke zaštite škole. Rješenjima je ravnatelj protuzakonito naređivao nastavnicima dvosatna dežurstva, u pravilu u suprotnoj smjeni od rasporeda sati. Unatoč upozorenju inspekcije, ravnatelj je nastavio na isti način, što je rezultiralo rješenjem o razrješenju. U vrijeme sastanka u Glazbenoj školi Pula Rješenje inspekcije nije još bilo službeno provedeno kroz urudžbeni zapisnik. U međuvremenu Sindikat je kao pokretač spora dobio Rješenje iz kojeg je razvidno da se razrješuje ravnatelj. Zajednički je to uspjeh Sindikata i odvažnih radnika, koji bi trebao poslužiti kao primjer i ohrabrenje ostalim zaposlenicima, koji su protuzakonito diskriminirani od strane ravnatelja.

Sastanak POS-a Istarske županije okupio je gotovo sve povjerenike. Teme su bile TKU, GKU, izmjene i dopune zakona iz područja odgoja i obrazovanja.

Izuzetno je važna bila rasprava o funkcioniranju našeg Sindikata i poboljšanju rada na području Istarske županije. Podržana je inicijativa predsjednika o osnivanju Odbora za mlade Sindikata.

Važna tema je bila perspektive obrazovnog sustava u Istarskoj županiji s obzirom da je u periodu od 2011. do 2017. zabilježen značajan pad broja učenika, a perspektive za sljedeće tri godine govore o zadržavanju trenda. U takvim uvjetima predstoji natjecanje škola za svakog učenika. Škole se mogu natjecati jedino atraktivnim, aktualnim i za budućnost učenika poticajnim programima. U tom smislu valja raditi na promidžbi, ali i na ponudi novih programa,  koji će biti usklađeni s potrebama tržišta rada.

Provedena je izuzetna rasprava o budućnosti strukovnog obrazovanja. Zaključak je kako ne treba prihvatiti dualni sustav strukovnog obrazovanja, ali da valja predložiti rješenja. Većina smatra da treba predložiti modificiran sustav JMO programa. Podržana je inicijativa predsjednika i glavnog tajnika Sindikata o organizaciji Konferencije o budućnosti strukovnoj obrazovanja. Konferencija mora biti organizirana na najvišoj razini, uz sudjelovanje svih važnih dionika. Svi članova POS-a izrazili su spremnost za pomoć u argumentaciji.

Dva dana u Istarskoj županija prošla su prebrzo. Dogovoreno je kako će se takvi posjeti županiji nastaviti, te da je važno da se tribine i sastanci održe u svim istarskim srednjoškolskim ustanovama.

Tanja Carić i kolege iz POS-a istarske županije ponovno su se iskazali kao sjajni domaćini.

 

1
2
3
4
5
6
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO