Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ivica Nikić o propalim pregovorima s Vladom i stanju u Školi primijenjene umjetnosti - 23. svibnja 2017.

Povjerenik POS-a Osijek g. Ivica Nikić gostovao je u emisiji Karte na stol Osječke TV i govorio o osporavanju Sporazuma o osnovici plaće od strane Vlade RH.

Pogledajte video zapis emisije.

_____

NE STIŠAVA SE BURA U ŠKOLI PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

NIKIĆ: U školi vlada atmosfera straha MARIĆ: Sve su to laži

 

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku ključa već mjesecima. Ne čudi stoga što su problemi iz te škole isplivali i u javnost. RTL-ova je “Potraga” prva objavila opširan prilog u kojemu su se sadašnji i bivši zaposlenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna javno očitovali o nizu nepravilnosti koje se u školi, kažu, događaju te javno iznijeli brojne pritužbe na račun aktualne ravnateljice, prof. Ine Marić.

Neki od djelatnika škole prozivaju ravnateljicu zbog “verbalnih prijetnji i zastrašivanja, zlostavljanja, diskriminacije, omalovažavanja, svakodnevne izloženosti stresu i pritiscima, ponižavanja, nepotizma, manipulacija, neopravdanih prekida ugovora o radu, stopiranja napredovanja i usavršavanja te općenitog kršenja etičkog kodeksa škole.” Drže kako ih ravnateljica “izlaže šikaniranju jer uživa političku zaštitu”.

“Posebni tretman”

Mnogi su se nezadovoljni zaposlenici javili i Glasovoj redakciji, a na kraju nam se obratila i skupina maturanata koja ističe kako je atmosfera u školi nepodnošljiva i napeta. Tvrde da im je ravnateljica tijekom godina oduzela omiljene i najbolje profesore, da ih poziva u svoj ured i ispituje o njihovim razrednicima i profesorima.

- Već duže vrijeme u našoj ustanovi nisu primjereni uvjeti za rad, a sve je započelo reizborom za ravnatelja škole kada je, u dva navrata, sadašnja ravnateljica izgubila povjerenje radnika na tajnom glasovanju - rekao nam je jedan od sugovornika, Ivica Nikić, knjižničar i povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon ponovnog imenovanja ravnateljice, ogorčeni jer se njihov glas ne uvažava i jer, smatraju, politika namješta svog kandidata, neki od nastavnika, riskirajući sve, javno istupaju stavljajući na kocku svoj posao i egzistenciju. Zbog toga su, kažu, bili izloženi “posebnom tretmanu”.

- Za sve one koji nisu glasovali za sadašnju ravnateljicu ili se ne slažu s njezinim mišljenjem, uslijedilo je diskriminiranje, lažno i iskrivljeno etiketiranje usmjereno na dostojanstvo osobe, pale su prve žrtve. Kolegica je gubila svijest, padala u nesvijest, razbila zube, dok je ostatak kolektiva šutio iz straha. Konačno ona odlazi i spašava svoje zdravlje i opstanak. Kolega završava na dvogodišnjem bolovanju i ne može se više vratiti u atmosferu u kojoj je radio. Kolektiv šuti. Na njegovom se mjestu u roku od godine dana izredalo desetak zaposlenika, neki su dobivali otkaze, neki su sami odlazili – priča Nikić.

Prof. Karolina Buljević tumači nam da su u njihovoj školi provedeni izbori za ravnatelja u lipnju 2016., kad su djelatnici legalnim putem željeli promjenu ravnateljice Ine Marić koja je do toda bila devet godina na toj funkciji. Tada su, kaže, tajnim glasovanjem, Zbor radnika i Nastavničko vijeće većinom glasova svoje povjerenje izglasali za drugog kandidata, no Vijeće roditelja i članovi osnivača (Osječko-baranjske županije, nap. a.) glasovali su za ravnateljicu Marić.

4 : 3 za ravnateljicu

Omjer glasova bio je 4 : 3 u korist ravnateljice – objašnjava Buljević.

Međutim, osječka Prosvjetna inspekcija pronalazi nepravilnosti u provedbi izbora: predstavnica Vijeća roditelja glasovala je preko telefona pa su izbori poništeni i morali su biti provedeni ponovno, škola se žalila na rješenje Prosvjetne inspekcije, žalba je odbijena – priča Buljević. U drugom je krugu glasovanja, nastavlja, ravnateljica Marić ponovno izgubila povjerenje radnika škole, no omjer glasova opet je bio 4 : 3 u njezinu korist. Školski odbor u raspuštanju donosi odluku o imenovanju Ine Marić vršiteljicom dužnosti ravnatelja, a potom i ravnateljicom. Prosvjetna inspekcija u tome ne vidi ništa sporno, iako je upravo Prosvjetna inspekcija podnijela prijedlog za raspuštanje Školskog odbora zbog prethodno navedenih nepravilnosti. Protukandidatkinja se žalila i izgubila.

- Osjećamo se nemoćno i nezaštićeno, jer proizlazi da ravnatelji mogu sve, da je za utvrđene propuste gotovo uvijek odgovoran Školski odbor koji se onda raspusti, a ravnateljicu nitko ne dira te mirno može dalje po svom. Nas djelatnike nitko ništa ne pita – upozorava Buljević.

Tko je u pravu?

Nikić objašnjava da se posljednjeg dana nastave u prošloj školskoj godini, 10. lipnja 2016., u ravnateljičnom uredu organiziralo potpisivanje “pamfleta podrške ravnateljici”, kako bi joj se, kaže, iskazala lojalnost i podrška njezinu zadržavanju na položaju unatoč rezultatima tajnog glasovanja.

Ravnateljica Marić na to kaže da su to čiste laži i izmišljotine te da je to bila inicijativa samih profesora. Nikić pak tvrdi kako se u to vrijeme “traže i nalaze neradnici i šačica nepodobnih” te se nekima, točnije od njih osam (zaposlenih na određeno, nap.a.) - četvero, otkazuju ugovori o radu. Brojne su pritužbe zaposlenika na ravnateljicu tijekom godina, tvrde nezadovoljni zaposlenici, pristigle na adrese Prosvjetne inspekcije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Županije, sindikata i drugih nadležnih službi, a rezultirale su, ističu, samo hrpom papirologije, pri čemu se ništa bitno nije promijenilo. Do današnjeg dana, slažu se nezadovoljni zaposlenici, nitko se nije uistinu zauzeo za to da raščisti odnose u školi koja ima oko 400 učenika i nastavnika. Sustav je, prema njihovu mišljenju, zakazao. Ravnateljica Marić smatra da je upravo suprotno. Tko je u pravu valjalo bi utvrditi ponajprije u interesu učenika. /glas-slavonije.hr/


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO