Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ured Sindikata u Osječko-baranjskoj županiji - 14. svibnja 2017.

Zaposlenici Ureda Sindikata boravili su dva dana u Osječko-baranjskoj županji. Nastavak je to projekta  Ured Sindikata u Područnom odboru Sindikata.

U Osječko-baranjskoj  županiji bili su predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec, glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić i pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg. Sjajan domaćin bio je povjerenik Područnog odbora Sindikata Osječko-baranjske županije Ivica Nikić.

SASTANAK PODRUČNOG ODBORA

Prva aktivnost bila je sastankom POS-a u srijedu, 10. svibnja 2017. godine predvečer. Prije samog početka sastanka s velikim zanimanjem praćena je emisija RTL televizije Potraga. Emisija je približila hrvatskoj javnosti nemile događaje u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Naš Sindikat uložio je ogromne napore da se situacija u školi normalizira, da se razriješi aktualna ravnateljica, te da se u ponovnom postupku izbora ospori njen novi mandat. Unatoč jasnoj i snažnoj argumentaciji, očito su političke veze i poznanstva bila puno jača od argumenata, te je ista ravnateljica ponovno imenovana. Emisija RTL-a možda će pomoći da se ponovno počne raspravljati o radu ravnateljice, kao i o njenom razrješenju.

Poveznica na emisiju Potraga http://www.vijesti.rtl.hr/potraga/2672979/potraga-istrazuje/.

Na sastanku POS-a sudjelovali su svi povjerenici podružnica, a teme su bile: Temeljni kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor, aktualnosti u srednjoškolskom sustavu, buduće sindikalne aktivnosti. Otvorene su i teme o  Nacionalnom programu reformskih mjera u kojem se predviđa uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja, izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, kao i Zakona o strukovnom obrazovanju i Zakona o obrazovanju odraslih. Članovi su informirani o aktualnostima u Sindikatu, kao i o uvođenju Blagajne uzajamne pomoći. Govorilo se i o drugim  aktivnostima sindikata. Ivica Nikić organizirao je i sjajnu večeru za sve sudionike sastanka.

U četvrtak, 11. svibnja 2017. godine sve je počelo sastankom glavnog tajnika s  ravnateljicom i povjerenikom sindikalne podružnice srednje škole Vinko Bek u Osijeku. Razgovaralo se o aktualnim problemima, uvjetima rada, kao i promjenama u radu ustanove. Sindikat će i dalje nastaviti pružati svu moguću potporu ustanovi.

TRIBINA SINDIKATA

U 12:30 sati počela je u zajedničkoj zgradi Elektrotehničke škole i Strojarske škole u Osijeku Tribina Sindikata s temama: Temeljni kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor, aktualnosti u srednjoškolskom sustavu, buduće sindikalne aktivnosti.

Istovremeno je u školi pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg davala pravne savjete zainteresiranim članovima.

Predsjednik i glavni tajnik nakon izlaganja tema odgovarali su na brojna pitanja. Trenutno nekoliko radnih skupina koje je imenovao ministar Barišić, rade na  izmjenama brojnih zakona iz područja odgoja i obrazovanja. U njima aktivno sudjeluju predstavnici našeg Sindikata. Radi se na izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, Zakona o strukovnom obrazovanju, Zakona o obrazovanju odraslih, Zakona o povremenom radu učenika i studenata, Zakonu o stručno-pedagoškom nadzoru. Posebna radna skupina radit će na uvođenju dualnog sustava obrazovanja u sklopu Nacionalnog programa reformi.

Predsjednik i glavni tajnik, kao sudionici tih radnih skupina, izvijestili su o namjerama Vlade RH i tražili potporu za artikulaciju stručnih i sindikalnih interesa koje će naši predstavnici zagovarati u radnim skupinama. Posebno je istaknut problem uvođenja dualnog sustava. Svi sudionici sastanka pozvani su na sastanak u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek u 19:15 na kojem je glavna tema bila uvođenje dualnog sustava obrazovanja.

Nakon Tribine razgovaralo se o reaktiviranju sindikalne podružnice u II. Gimnaziji u Osijeku. U toj se školi povećao broj članova sindikata, tako da će po izboru novog sindikalnog povjerenika podružnica ponovno nastaviti s radom.

SASTANAK U UGOSTITELJSKO – TURISTIČKOJ ŠKOLI

U 19:15 sati održan je sastanak u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijek. Nakon kratkog pregleda aktualnosti,  glavna tema bila je reformska mjera Vlade RH o ponovnom uvođenju dualnog sustava obrazovanja. Ugostiteljsko-turistička škola, njen ravnatelj i nastavnici već su ranije provodili dualni sustav obrazovanja. Taj sustav trajao je od 1994. do 2003.  godine i nakon toga je ugašen i zamijenjen Jedinstvenim modelom obrazovanja (JMO). Pokazalo se da dualni sustav bez uvjeta  kakvi postoje u Njemačkoj ne može uspjeti, te da je, ukoliko se provodi bez zadovoljavanja tih uvjeta, izuzetno štetan. Njemačka razvija dualni sustav još od davne 1870. godine i u Njemačkoj je vrlo uspješan, no niti u Njemačkoj se ne provodi u svim pokrajinama. Uspješno ga provodi i Austrija, dok ga ostale zemlje Europske unije ne prakticiraju. Svaka zemlja razvija sustav utemeljen na vlastitoj tradiciji.

Predsjednik Sindikata iznio je svoje mišljenje o uvođenju dualnog sustava i pokrenuo raspravu. Svi sudionici iznijeli su niz argumenata protiv uvođenja dualnog sustava, te umjesto toga predložili poboljšanja postojećeg sustava strukovnog obrazovanja.

Zaključeno je kako Sindikat treba što prije pripremiti i održati Konferenciju s temom: Uvođenja dualnog sustava - spas ili propast strukovnog obrazovanja. Neki sudionici sastanka izrazili su spremnost pomoći u organizaciji takve konferencije, pa i aktivno sudjelovati.

Predsjednik, glavni tajnik i pravna savjetnica Sindikata zahvalili su domaćinu povjereniku POS-a Ivici Nikiću na izuzetnom prijemu i brizi. Zajednička ocjena je kako su ispunjena očekivanja svih sudionika, te da ubuduće takvih aktivnosti treba biti što više.

 

1
2
3
4
5
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO