"Posljednji je trenutak za obranu radnika i radnih mjesta", "U Hrvatskoj je lijepo, u Njemačkoj je lova" - neki su od  natpisa s transparenata sudionika sindikalne povorke. Sindikalna povorka stigla je u slavonskobrodsku tvrđavu gdje je za sudionike povorke i druge građane priređena zajednička proslava uz tradicionalni radnički grah. Podijeljene su četiri tisuće porcija. Ukusna hrana, druženje i sunčan dan - da se bar na trenutak zaboravi sumorna svakodnevica.

Sindikalisti su iz Zagreba prema Slavonskom Brodu krenuli 'Vlakom solidarnosti', jednom od najvećih željezničkih kompozicija. "U Slavoniju idemo jer je ona jedna od najnerazvijenijih dijelovima Lijepe Naše. Želimo da građani Sl. Broda imaju čisti zrak. Želimo Slavoniji i Slavoncima poslati poruku kako ne želimo da nas svakodnevno po stotinjak odlazi iz Hrvatske", poručio je Predsjednik SSSH Mladen Novosel . 

"Prvi svibnja je dan kada se slavi rad i radnika. Volio bih da možemo živjeti i mi u zemlji i u vremenu u kojemu možemo samo slaviti. Nažalost, živimo u vremenu u kojem poslodavci izdašno plaćaju svoje menadžere a radnici uvijek ostaju zadnji", kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. "Hodao sam neki dan ulicom i ugledao grafit '1. svibnja nije dan odmora, već dan otpora!' Ljudi moraju čuvati demokraciju i socijalnu pravdu - boriti se za svoje plaće usprkos manipulacijama imućne elite", rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

U ostalom dijelu Hrvatske, Praznik rada slavit se uz tradicionalni grah. Samo u zagrebačkom parku Maksimiru, građanima će biti podijeljeno 60 tisuća porcija graha. Splićani tradicionalno Međunarodni praznik rada obilježavaju u Park šumi Marjan. 

Premijer Andrej Plenković čestitao je građanima Međunarodni praznik rada. U čestitki ističe da Vlada nastoji ojačati gospodarski rast i stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i da će činiti sve kako bi povećala zapošljivost, poboljšala uvjete života te zaustavila iseljavanje mladih. I ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u prvosvibanjskoj čestitki poručuje kako Vlada želi stvoriti društvo u kojem će radnici moći dostojanstveno živjeti od svojega rada, a to se može postići samo stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta i većim standardom naših radnika.