Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ministar Pavo Barišić i predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec potpisali su danas produljenje trajanja Granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolske ustanove - 11. travnja 2017.

Kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, kojima zadržavaju stečena prava, potpisani su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i vrijedit će do početka rujna ove godine i zamjenjuju one istekle početkom ožujka ove godine.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić potpisujući kolektivne ugovore sa sindikalnim predstavnicima istaknuo je da je Vlada pokazala kako joj je školstvo vrlo važno područje koje zapošljava gotovo 70.000 zaposlenika čija se prava reguliraju kolektivnim ugovorima kojima se u osnovi zadržavaju jednaka materijalna prava, ali u sebi sadrže i neke novosti.


Jedna od novina je što imamo i po dva reprezentativna sindikata i Povjerenstva za raspodjelu tehnoloških viškova i manjkova u koje je uključen sindikat Preporod, ali bez prava glasa, rekao je Barišić te pohvalio spremnost za otvorene pregovore i transparentnost postupka što ulijeva nadu da će takvi biti i pregovori o novom KU. Potrebno je uključiti i one koji upravljaju obrazovnim ustanovama, ravnatelje škola koji su važni dionici u tom procesu, dodao je Barišić te napomenuo kako nas očekuju izmjene i dopune zakona o odgoju i obrazovanju, osnovnom i srednjoškolskom, kao i strukovnom obrazovanju. Iznimno je važno da postoji uzajamna volja i spremnost na pregovaranje i kompromisna rješenja što je pretpostavka uspješnog socijalnog dijaloga uz uvažavanje svih sudionika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ocijenio je kako će potpisani GKU donijeti mir i zajamčiti zaposlenima do kraja godine materijalna prava koja su imali i dosadašnjim GKU-om - osiguranje dodataka na plaću koji se pretežito odnose na otežane uvjete rada. To znači da ljudi mogu normalno raditi i za to biti plaćeni kao i do sada. No, to će trajati kratko, do kraja ove godine, a u međuvremenu ćemo pregovarati za novi granski ugovor kojim želimo ugovoriti nova, bolja i veća prava, naglasio je Mihalinec.

  

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je kako su do 1. rujna zadržana sva prava kroz Granski kolektivni ugovor (GKU). Bilo je izuzetno važno ugovoriti sva stečena prava  koja su bila u dosadašnjem GKU, jer smo počeli pregovore nakon isteka ugovora, što znači da nismo sklopili KU, zaposlenici bi imali veliko umanjenje plaće. Svi zaposlenici u osnovnoškolskom sustavu sada imaju mir u idućem razdoblju, no tendencija je započeti pregovore o novom KU gdje će se definitivno raditi na položaju učitelja u društvu, ne samo materijalnom nego i društvenom i većoj zaštiti zaposlenika. Nismo zadovoljni samo time što su učitelji izmjenama Kaznenog zakona zaštićeni kao službene osobe, mislimo da treba poraditi na dostojanstvu naše profesije, jer učitelji to zaslužuju, naglasila je Šprem.

Ministar Barišić je dodao kako će nastojati pojačati tu zaštitu i da se s predsjednicima sindikata razgovaralo o tome što je regulirano u postojećem GKU, a nastojat ćemo to u budućim  pregovorima riješiti i konkretnijim mjerama.

1
2
3
4
5
6
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO