Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U petak moguće potpisivanje protokola o pregovorima - 21. veljače 2017.

Ministar rada i mirovinskog sustava i voditelj Vladina pregovaračkog tima Tomislav Ćorić izvijestio je u utorak nakon još jednog kruga pregovora sa sindikalnim čelnicima o Temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) da su od sindikalne strane dobili primjedbe na Vladin prijedlog pregovaračkog protokola koje će stručnjaci proučiti te je dodao kako vjeruje da do petka mogu doći do zajedničkog rješenja i potpisivanja protokola. 

"Slažemo se da se pregovori o TKU i GKU vode paralelno, nećemo imati ništa protiv takve prakse, no TKU je temelj za pregovore u okviru svih područja javnih službi", rekao je ministar Čorić. Na pitanje je li mu prihvatljivija ideja da se potpiše "privremeni" TKU na dva do tri mjeseca pa da se u miru pregovara o "pravom" TKU, Ćorić je odgovorio da je Vlada naputkom svojim službama i resorima dala do znanja svim zaposlenicima u javnom sektoru i službama da njihova prava neće biti dovedena u pitanje tijekom pregovora i nakon što prestane vrijediti TKU.

"Inicijativa koja je danas došla službeno sa sindikalne strane bit će razmotrena i - ako uvidimo da postoji neki pozitivni element u toj inicijativi od pravilnika o radu u okviru institucija - anticipirat ćemo takvu inicijativu i nemamo nijednog razloga bježati od najboljih rješenja. Pozdravljamo bilo kakvu inicijativu koja dolazi sa sindikalne strane, a koja će dovesti do boljih rješenja i u okviru pregovora o TKU i pravima zaposlenika u javnim službama", rekao je Ćorić. U vezi s osnovicom plaća Ćorić je rekao da će to - ako sindikalna strana to pitanje stavi u kontekst pregovaračkih stajališta kao jednu od tema - biti predmet razgovora. Vladi i našem pregovaračkom odboru je u interesu povećanje plaća u javnim službama, ustvrdio je Ćorić. 

U ime sindikalnoga pregovaračkog tima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako su danas prošli tekst pregovaračkog protokola i dogovorili se za novi sastanak u petak (24. veljače) u 15 sati. "Razgovarali smo o sindikalnim prijedlozima kako prebroditi 'cajtnot' i predložili sklapanje kratkoročnog TKU na dva do tri mjeseca sadržajno istovjetnog TKU koji je sada u produženoj primjeni pravnih pravila kako bismo ispregovarali TKU koji bi na dulje vrijeme jamčili dobru razinu prava zaposlenih u javnim službama. Predložili smo Vladi da otvori i pregovore o GKU koji istječu", rekao je. Mihalinec je predložio da s obzirom da 12. ožujka 2017. ističe primjena produženih pravnih pravila 4 GKU-a (srednje školstvo, osnovno školstvo, socijalna skrb i kultura ), Vlada RH pokrene pregovore o tim ugovorima, te da ih odmah nakon toga zatvori sklapanjem GKU-a na rok od tri do četiri mjeseci. Jednako kao i kod TKU-a, to bi se vrijeme iskoristilo za pregovore o novim GKU-ima. Ministar Čorić odgovorio je da će se Vlada RH na taj prijedlog vjerojatno očitovati već ovog tjedna.

Na pitanje o mogućem štrajku ne počnu li pregovori o GKU, Mihalinec je odgovorio kako su skloniji pričekati odluke Vlade jer smatraju da je bolje ući u pregovore u nekonfliktnoj situaciji i da ima još dovoljno vremena.

"Ako postoji dobra volja druge strane, definitivno ne treba posezati za krajnjim sindikalnim alatima", rekao je.

Na pitanje je li točno da su sindikati predložili da se ono o čemu se dogovore odnosi samo na članove sindikata, a ne na sve zaposlene u javnim službama, Mihalinec je odgovorio kako su to dijelom "šaljive smjernice koje su uputili Vladi". Sindikati smatraju da trebaju pregovarati za članstvo, a ako se odnosi na sve zaposlene - da i oni trebaju participirati određenom solidarnošću kako je to u mnogim zemljama Europe i svijeta, poručio je.

_____

Sindikati bi da ono što dogovore s Vladom vrijedi samo za njihove članove - dnevnik.hr

Završen sastanak sindikata i Vlade, evo što su dogovorili - hr.n1info.com

  

 

 


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO