Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Tiskovna Matice: S Preporodom vlast pokušava oslabiti sindikalnu poziciju - 20. veljače 2017.

Ćorić misli problem riješiti pravilnicima o radu

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je 14. veljače, nakon prvog kruga pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u sva ministarstva proslijedio uputu kako misli riješiti problem nakon isteka produžene primjene pravnih pravila TKU-a 13. ožujka, kao i tri granska KU-a.


Ćorić poziva ministarstva da pripreme izmjene pravilnika o radu, kako bi se njima regulirala prava zaposlenih, a tvrdi da pregovara u dobroj vjeri, dok pokušava prekršiti međunarodne konvencije i umanjiti ulogu sindikata, ustvrdio je Mihalinec.

 _____

'Doživljavamo udare na velike sindikate' - n1.info.com (cjelovita video snimka tiskovne konferencije)

_____

Pravilnici o radu su jednostrani akti koje donosi poslodavac, a sindikat samo daje svoje mišljenje. Da bi se provela Ćorićeva ideja, trebalo bi izmijeniti nekoliko tisuća pravilnika i još 180.000 aneksa ugovora o radu.

Sindikati predlažu, ako se do 12. ožujka ne sklope TKU i GKU, sklapanje TKU-a u trajanju od tri do četiri mjeseca kako bi mogli u nekonfliktnoj situaciji ispregovarati novi TKU na dulje razdoblje.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem podsjetila je da Sporazum o povratu osnovice plaća u javnim službama nije bio upitan sve dok se nisu stekli uvjeti za njegovo ispunjenje. Najavila je kako će uskoro krenuti u pripremanje tužbenih zahtjeva i ustrajati na zaštiti prava svakog zaposlenika u sustavu.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je Vladino povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata da je priznavanjem reprezentativnosti Sindikatu Preporod i njegovu predsjedniku Željku Stipiću oslabilo sindikalni pregovarački tim u pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovor (TKU) za zaposlene u javnim službama.

Sa Stipićem sindikalni pregovarački odbor neće moći normalno funkcionirati, već ćemo morati imati paralelne sastanke i tajne dogovore jer tu nema jedinstvenog nastupa i volje, rekao je Ribić na konferenciji za novinare.

_____

Pogledajte i emisiju HTV-a TEMA DANA u kojoj je gostovao predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec. 

_____

Stipić je marginalac koji sjedi u busiji

Ne želim se baviti Stipićem, jer je marginalac, i njegovim marginalnim sindikatom koji nema nikakav utjecaj, nikada ništa nije ispregovarao niti organizirao ijedan štrajk. Uvijek je trčao za nama u štrajk i već drugi dan izlazio iz njega i pisao komentare protiv štrajka. Stipić već godinama napada druge sindikate i ratuje s njima, a ne s Vladom, i zato je nama teško napraviti mnoge stvari, poručio je Ribić.


Stipić "sjedi u busiji" kada pregovaramo, pa čak i kad štrajka zajedno s nama, ometa ostvarenje interesa naših, ali i svojih članova, tvrdi Ribić. Išao je u tužbe da bi napravio šou i privukao članove, pravnici su nam potvrdili da su promašene u nekoliko stvari, a kada ih sudovi budu odbijali, reći će da smo napravili loš sporazum. Osim toga, na internetu je objavio izvještaj o tome što je tko govorio na pregovorima koji su zatvoreni za javnost, toga nema nigdje, ogorčen je Ribić.

Također je optužio Preporod da "nikada nije imao 19.960 članova, pa ni 9960", te ustvrdio da među njima ima i "mrtvih duša".

Osvrnuo se na nedavno gostovanje u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" gdje su dva ministra bila protiv njega (Ribića) kao sindikalca, a "sindikalac Stipić nije uputio ni jednu kritičku primjedbu ni jednom ministru, nego njemu kao sindkalcu". (hrt.hr)

_____

Media servis, Vijesti u 15 

Sindikati će tražiti 13. plaću za javne službe, u srednjim školama spremni su za štrajk - vecernji.hr

Sindikati treže 13. plaću, prijete novim štrajkom - index.hr

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO