Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Matica: Prodaja HEP-a sigurno je štetna i nedovoljno promišljena - 27. siječnja 2016.

26. siječnja navršilo se 100 dana rada Vlade RH, a koincidencija je što je istog dana bio i posljednji dan važenja Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama. Ovim dvostrukim povodom čelnici sindikata Matice sazvali su konferenciju za medije.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, gđa. Anica Prašnjak,  uvodno se osvrnula na prvih 100 dana rada Vlade u kojima se Vlada u rješavanju bitnih problema nije pomaknula s mrtve točke. Posebno je spomenula ministra zdravstva dr. Kujundžića koji je o svojih 100 dana u Vladi izjavio kako nije puno napravio, a niti će napraviti puno u skoroj budućnosti. Naglasila je da ukoliko Vlada ne napravi ništa po pitanju poboljšanja radnih uvjeta i plaća te ne ukine zabranu zapošljavanja koja je u zdravstvu još uvijek na snazi, da se neće zaustaviti iseljavanje te popraviti demografska slika Hrvatske što je Vlada i obećala u svom programu.

Gđa. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja kazala je kako su socijalni dijalog, dobrobit građana i ulaganje u odgoj, obrazovanje i znanost bili naznake prioriteta ove Vlade, no u ovih 100 dana Vlada nije postupala u dobroj vjeri te je poljuljala povjerenje u pravnu državu. „Sporazum o osnovici za plaće nije bio upitan toliko dugo dok nije došao na naplatu“, kazala je te dodala da je Vlada prekršila i Zakon o proračunu te Zakon o reprezentativnosti probivši sve rokove za donošenje rješenja o reprezentativnosti sindikata. Bez tih rješenja sindikati ne mogu započeti pregovore za Temeljni te granske kolektivne ugovore čija produžena primjena ističe u ožujku ove godine. Naglasila je kako su građani izgubili povjerenje u Vladu koja krši propise i rokove, ne plaća svoje dugove, ne postupa u dobroj vjeri, a sve to očekuje od svojih građana.

_____

Poslušajte cjelovitu audio snimku konferencije za tisak čelnika Matice hrvatskih sindikata. 

_____

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, g. Branimir Mihalinec kazao je kako je na stoti dan rada Vlade prestao važiti Sporazum o osnovici. Naglasio je kako aktualna Vlada pokušava smicalicama niti ne započeti pregovore. Naime sumnjamo da kroz Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata Vlada želi u pregovore ubaciti i žute sindikate koji će pokušati opstruirati pregovore. Ne donijevši rješenja pet mjeseci, Povjerenstvo je dovelo i Vladu u „cajtnot“ obzirom da pregovori ne mogu završiti do 12. ožujka kada ističe važenje TKU-a i GKU-a. Zahtjevi svih sindikata javnih službi su pregovori za osnovicu za plaće u narednom periodu koja će se vjerojatno morati izboriti prosvjedima i štrajkovima, dok će pitanje duga za 2016. očito postati pitanje sudstva, kazao je Mihalinec. Premijera koji je kazao da je medeni mjesec Vlade završio pozvao je da se sada uključi i riješi probleme, pokaže djela, a ne riječi te da se odrekne svih „fiškala“ koji mu govore da sa sindikatima ne treba pregovarati.

Ubacivanjem žutih sindikata u pregovore Vlada želi razbiti kompaktnost i jedinstvo volje sindikalnog pregovaračkog tima čime sebi želi olakšati posao, dodao je predsjednik Matice g. Vilim Ribić. Dalje se osvrnuo na 100 dana rada Vlade i što je napravila po pitanju najvažnijih nacionalnih potreba u ovom trenutku: zaustavljanja iseljavanja iz zemlje, oživljavanja demografskih kretanja, moderniziranja obrazovanja i znanosti te osposobljavanja državnog aparata i unapređenja ostalih javnih servisa. Kazao je kako u državnom aparatu nema logistike i dovoljno stručnih ljudi koji bi Vladu servisirali kvalitetnim analizama i stoga Vlada troši milijune kuna na stručnjake koji bi pripremili privatizaciju INE, monetizaciju autocesta ili branili generale u Hagu. Stručnjaka u državnom aparatu nema radi neoliberalne hajke na javnu potrošnju koja je politiku natjerala na smanjenje plaća, a ceh plaćaju narod, poduzetnici i država jer nemaju kvalitetnu uslugu. Apsurd je što financijski kapital putem dijela medija za nekvalitetu državnog aparata optužuje ljude koji su tamo ostali raditi.

„U ovih 100 dana nije napravljeno puno, čak bi se usudio reći da je politika nacionalne stranke u koliziji s nacionalnim interesom“, kazao je Ribić potkrijepivši to nerješavanjem problema duga prema zaposlenicima javnih službi. Posljedice sudskih sporova radi duga po Sporazumu bi mogle biti takve da bi štetile fiskalnoj stabilnosti zemlje. Zapitao se je li mi živimo u balkanskoj krčmi punoj europejaca koji varaju svoj narod, potkopavaju pravnu državu i razaraju društvo.

Osvrnuo se i na druge poteze Vlade poput porezne reforme koja je išla u korist Marićevih prijatelja menadžera, donijela olakšice bankama te još više povećala nejednakost u društvu. Kohezija i uključenost svih dijelova i institucija društva u rješavanje društvenih problema o kojima je govorio ministar Stier, ostala su mrtvo slovo na papiru. Znanost i obrazovanje istaknuti su kao nacionalni prioritet, ali iz proračunskih brojki se to ne vidi. Povećana su izdvajanja za branitelje, međutim u okolnostima iseljavanja stanovništva ta povećanja ne bi trebala biti prioritet. Kupnja INA-e dvojbenog je smisla u vrijeme prelaska na alternativne izvore energije, a prodaja HEP-a sigurno je štetna i nedovoljno promišljena. Uvođenje eura izrazito je opasno poigravanje s nacionalnim interesima, a sve zemlje koje nisu imale euro izašle su iz krize manje okrznute i imale rast BDP-a veći nego zemlje eurozone. Socijalni dijalog još je uvijek u povojima, a niz prijeko potrebnih reformi, poput reforme državne uprave niti danas nisu artikulirane i raspravljene. Vlada je povećala i vojne troškove, a s obzirom na to da Trumpove izjave o NATO-u i Putinova politika prema Balkanu možda mijenjaju okolnosti, prema tom povećanju će sada biti manje kritičan, zaključio je Ribić.

_____

Dnevnik NOVE TV (od 4.37 min.)

N1 Dnevnik u 18 od 20:28 minute

SINDIKATI PRIJETE MASOVNIM ŠTRAJKOM AKO IM SE NE VRATE DUGOVI 'Moraju nam to isplatiti, sve ostalo bi bilo suludo!' - jutarnji.hr

Ribić: Početak pregovora do 15. veljače, a onda ili štrajk ili sud - hrt.hr

SINDIKATI O VLADI: Balkanska krčma puna europejaca, sve europejci, a varaju svoj narod - totalinfo.hr

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO