Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pismo saborskim zastupnicima: ukinite dopunsku nastavu! - 18. siječnja 2016.

Zagreb, 18. siječnja 2017.

 

Hrvatski sabor

Klubovima zastupnika

 

Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom Zakona, P.Z. br. 74.

 

Poštovani zastupnici Hrvatskog sabora,

pred Vama će se naći Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom Zakona, P.Z. br. 74., za koji je prihvaćena primjena hitnog postupka.

Dužni smo Vas upozoriti kako je o prijedlogu Zakona provedeno savjetovanje s javnošću. Gotovo sve primjedbe u javnom savjetovanju bile su usmjerene prema nužnoj hitnoj izmjeni  članka 75. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Predlagač Zakona nije u Prijedlog Zakona uvrstilo zahtjev preko 90% sudionika u javnom savjetovanju o brisanju članka 75. i uvođenje novog članka na način kako je to predložio Sindikat.

Odbijanjem i ignoriranjem prijedloga tolikog broja zainteresiranih građana Ministarstvo dovodi u pitanje smisao savjetovanja s  javnošću.

Prihvaćamo predložene izmjene Zakona.

Smatramo kako je nužno izmijeniti i članak 75. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, na što je i ukazao u javnoj raspravi.

Molimo zastupnike Hrvatskog Sabora da uvaže mišljenje većine nastavnika srednjih škola, koji su u javnom savjetovanju tražili hitne izmjene članka 75. Zakona, te da uputite amandman na Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom Zakona, P.Z. br. 74.

 

Prijedlog amandmana:

Briše se članak 75. i donosi se novi članak 75. koji glasi:

 (1) Na popravni ispit se upućuje učenik od četvrtog do osmog razreda osnovne škole i učenik srednje škole, ako na kraju nastavne godine ima ocjenu nedovoljan (1) iz najviše dva nastavna predmeta.

(2) Popravni ispit se polaže pred ispitnim povjerenstvom u dva ispitna roka, u osnovnoj školi krajem lipnja i krajem kolovoza, a u srednjoj školi prvi se popravni ispitni rok utvrđuje najranije 15 dana nakon završetka nastave.

(3) Iznimno od stavka 2. ovog članka učenik koji je na kraju nastavne godine ocijenjen iz praktične nastave ocjenom nedovoljan (1) polaže popravni ispit u jednom ispitnom roku, nakon dopunjene ili ponovljene praktične nastave.

(4) Članove ispitnog povjerenstva imenuje ravnatelj.

(5) Učiteljsko/nastavničko vijeće može donijeti odluku o organizaciji dopunske nastave kao pomoć učenicima za pripremu polaganja popravnih ispita.

(6) Način polaganja popravnih ispita i ispitni rokovi uređuju se statutom škole.

Postojeći članak 3. postaje članak 4.

 

Na nužnost izmjene toga članka Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ukazivao je jer se pokazalo da se uvođenjem dopunskog rada na način kako se trebao provoditi postigao suprotan učinak od onog koji se želio postići te se nisu mogli ostvariti proklamirani pedagoški ciljevi. Promjene se nužno moraju provesti već ove školske godine.

 

Ovakvim izmjenama Zakona ukinula bi se obvezna „produžna nastava“, a ostavila bi se mogućnost učiteljskim/nastavničkim vijećima da sami procijene treba li učenicima dodatna pomoć za polaganje popravnih ispita.

 

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO