"Preispitivanje pravne valjanosti je nekorektan pristup. Razumijemo da je sporazum veliki teret za proračun, no dovoditi u pitanje valjanost dokumenta koji nijedna vlada nije dovodila u pitanje, djeluje kao krik očajnika da pronađe formulu kako izbjeći obveze prema 250.000 ljudi i njihovih obitelji - 750.000 građana", rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. "Zbog teške depresije i krize u zemlji odgodili smo naše zahtjeve za povećanjem plaća, a vlada je dokumente potpisivala. Apsurdno je da sadašnja vlada ne priznaje pravnu valjanost tih dokumenata", naglasio je. Rekao je i da je sindikatima zadnja nada Europski sud, a na raspolaganju su im i drugi instrumenti. Smatra da je poštovanje tog sporazuma i moralno pitanje te politička i ustavna obveza države. "Dogovor je bio potpuno jasan - odričemo se 6% dok je kriza, kad izađemo iz krize, vratit će nam se novci. Vrlo jednostavno i razumljivo! Tražimo realno, spremni smo na dogovor. Tko je očekivao da će Milanovićeva vlada biti toliko uspješna pa je pad BDP-a trajao 11 kvartala", rekao je među ostalim.
_____
Cjelovita audio snimka konferencije za tisak     
_____

Prema projekciji proračuna za iduću godinu, Vlada nije predvidjela novac za povećanje plaća javnim i državnim službenicima. Prijedlog proračuna ministar financija Zdravko Marić predstavit će sutra na sjednici Vlade. "Sad još imamo raspravu i na užem kabinetu i vidjet ćemo hoćemo li još nešto morati dorađivati. Zatvaramo račun financiranja i sve skupa. Sutra na sjednici Vlade bit će prijedlog proračuna", izjavio je kratko ministar financija. Novinare su u kontekstu proračuna za 2017. zanimali i detalji oko pregovora koje predstavnici Vlade ovih dana vode sa sindikatima, no Marić je samo kazao da će "to čuti poslije". 

O ovoj temi u našoj radijskoj emisiji "A sada Vlada" govorila je  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Naglasila da se spredstavnicima sindikata i dalje razgovara, saslušali su njihove zahtjeve i prijedloge. Cilj im je, kaže, dovesti proces pregovaranja do kraja koji je prihvatljiv i u skladu s financijskim mogućnostima. Zaposleni u državnom sektoru su zapravo partner Vlade i mi kao poslodavci smo otvoreni za dijalog, kaže.

Podsjetimo, čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6% nakon što BDP poraste 2% i više na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. Osnovicu, koja trenutačno iznosi 5108 kuna bruto, treba povećati na 5415 kuna bruto.
_____

Pregovori sa sindikatima nastavljaju se u petak - hrt.hr

Zbog ovoga Vlada osporava ugovor sa sindikatima - dnevnik.hr

Sindikati javnih službi ne odustaju od povišice - index.hr

Sindikati javnih službi ustraju na povećanju osnovice za 6% - 24sata.hr

"Živimo u mračnom vilajetu koji se zove Republika Hrvatska!" - tportal.hr