Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nacrt prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih za Maticu hrvatskih sindikata u cijelosti je neprihvatljiv - 13. rujna 2016.

Očitovanje Matice hrvatskih sindikata na nacrt prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih


Uz poziv na Okrugli stol u sklopu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona oobrazovanju odraslih dostavljen nam je tekst nacrta prijedloga Zakona na koji se očitujemo. Nacrt prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih za Maticu hrvatskih sindikata u cijelosti je neprihvatljiv s obzirom da se obrazovanje odraslih temeljem ovog nacrta prijedloga Zakona predviđa omogućiti samo posebnimustanovama za obrazovanje odraslih. U prijedlogu nedostaje mogućnost obavljanja obrazovanja odraslih u redovnim školama, kako osnovnim tako i srednjim školama.  

Kako je obrazovanje odraslih od izuzetne važnosti za Republiku Hrvatsku smatramo da pri donošenju Zakona treba voditi računa i uvažiti činjenicu kako se obrazovanje odraslih sada obavlja i u srednjim strukovnim školama, na što u članku 4. upućuje važeći Zakon o obrazovanju odraslih. 

U prijedlogu nacrta Zakona obrazovanju ostalih ta se mogućnost ne navodi, a svi ostali članci koji uređuju područja: Ustanove za obrazovanje odraslih; Organizacija rada ustanove za obrazovanje odraslih, ne otvaraju mogućnost da se obrazovanje odraslih obavlja i u srednjoškolskim ustanovama. Jednako je tako i s osnovnim školama. 

U dijelu nacrta prijedloga Zakona koji se odnosi na Programe obrazovanja odraslih daje se pravo na donošenje programa samim ustanovama, a samo iznimno Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Na taj način potiče se dosadašnja praksa ne usuglašavanja programa za pojedine programe obrazovanja, čime stečene kvalifikacije ili vještine ne mogu biti nikako usporedive. Smatramo da sve programe treba potvrditi Ministarstvo uz potporu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.  Naročito je to važno s obzirom da polaznik na završetku obrazovanja treba dobiti javnu ispravu. 

U dijelu nacrta prijedloga Zakona koji se odnosi na Andragoške radnike ne uvažava se činjenica da u srednjim strukovnim školama rade stručni nastavnici koji su, da bi uopće mogli predavati u školi, uz stručna znanja u obvezi steći stručne i pedagoške kompetencije. Ne vidimo nikakvog razloga da se tim nastavnicima nametne dodatna obveza stjecanja licence za andragoškog radnika.  

I o ostalim rješenjima iz nacrta prijedloga Zakona treba provesti dodatno usuglašavanje.

Iz ranije navedenih razloga Matica hrvatskih sindikata predlaže da se prije upućivanja u javnu raspravu nacrta prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih provedu dodatne konzultacije i pokušaju otkloniti zapreke zadavanjem pozitivnog mišljenja o nacrtu prijedloga Zakona. 


Zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata:

Branimir Mihalinec, prof.

Zakon o obrazovanju odraslih - prijedlog
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO