Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ove godine imamo pravo na isplatu regresa - 15. lipnja 2016.

Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora. Ukoliko do isplate regresa ne dođe, u Sindikatu smo spremni poduzeti sve potrebno kako bi prava članova bila ostvarena. Osim pregovora s Vladom, ovom ili slijedećom, to naravno uključuje i mogućnost pokretanja sudskih tužbi. Iz pravne službe Sindikata dobili smo pravnu argumentaciju za ove tvrdnje i zahtjeve.

Člankom 60. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama  (Narodne novine br. 141/12) ugovoreno je:

„1. Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.

2. O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.

3. Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, rodiljnog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.

4. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.“

Slijedom navedenog, radnici koji koriste godišnji odmor u 2016. godini ostvaruju pravo na regres u iznosu od 1.250,00 kn.


Evo što je o ovom problemu objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji (izvadak iz teksta):

"Zbog inertnosti i očitoga nefunkcioniranja nove Vlade, državni proračun mogao bi doživjeti još jedan ozbiljan udarac – oko 180 tisuća javnih službenika, zaposlenika u školstvu, zdravstvu, kulturi i socijali, ovih dana iščekuje vijesti o isplati regresa koji, prema Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, treba biti isplaćen najkasnije do kraja lipnja. Visina regresa utvrđena je u iznosu od 1250 kuna, što znači da bi država za isplatu toga prava javnim službenicima trebala u ovom trenutku pronaći 225 milijuna kuna.

To je vrlo teško za očekivati jer je već na početku mandata iz ove Vlade poručeno kako novca za dodatna materijalna prava proračunskih korisnika nema. Propali i rijetki pregovori sa sindikatima također nisu doveli ni do kakvog dogovora. Za razliku od Milanovićeve Vlade, koja je to pravo proteklih godina, kao i isplatu božićnica, suspendirala posebnim Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, Oreškovićeva Vlada ni takav propis nije donijela.

Podsjetimo, Ustavni je sud prošle godine, ne osporavajući bivšoj Vladi pravo da zakonski intervenira u imovinska prava, ipak upozorio da se takav zakon ne može dalje produljivati bez savjetovanja sa strankama Kolektivnog ugovora, a u cilju iznalaženja prihvatljivih rješenja.

Pregovori s Petrovom

To je pitanje, među ostalima, trebalo urediti kroz razgovore predstavnika Vlade i sindikata, a Vlada je, podsjetimo, na čelo Odbora za pregovore sa sindikatima imenovala potpredsjednika Božu Petrova. Razgovori i pregovori, kako znamo, nisu daleko odmaknuli, a Vlada nije donijela nikakav propis kojim bi prava iz TKU-a mogla dalje "legalno" uskraćivati.

Temeljni kolektivni ugovor na snazi je do prosinca ove godine, a, kako neslužbeno doznajemo, jedini način za kojim bi Vlada još mogla posegnuti jest da idućih dana donese posebnu uredbu kojom bi u "fotofinišu" mogla stopirati isplatu regresa. No, u trenutačnim okolnostima rasula Vlade ni za to nema naznaka, a pitanje je koliko bi ta samostalna odluka bila na tragu preporuka Ustavnog suda."

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO