Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada i sindikati: rasprava, a ne pregovori - 30. travnja 2016.

Ni sindikati iz državnih službi u petak nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za šest posto, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je nakon sastanka da će se razgovori nastaviti te ponovio da je ove godine malo toga realno, s obzirom na tešku naslijeđenu situaciju u gospodarstvu.

Nastavili smo razgovore, a nadam se da ćemo ih nastaviti i sljedeći tjedan, kazao je Petrov novinarima u zgradi vlade. Dodao je kako zahvaljuje sindikatima na razumijevanju, a nada se da će se postići dogovor oko sporazuma. No, poručio je i kako Hrvatska mora biti svjesna da ima i druge skupine, osim sindikata, za koje treba skrbiti, jer je doživjela veliki gospodarski pad.

____

Babić: Vlada treba odlučiti ide li u pregovore o plaćama - hrt.hr

Ribić: Od sastanka u Vladi ne očekujem baš ništa osim kave - 24sata.hr

____

Upitan je li realno očekivati da se pregovara o reprogramu sporazuma iz 2009., Petrov je rekao da je za ovu godinu vrlo malo toga realno s obzirom na, kako je rekao, dvije milijarde kuna deficita koje su naslijedili. Zbog toga su, kaže, morali puno jače 'stegnuti remen' i zbog toga je ta situacija teška

Petrov primjećuje, međutim, kako razgovori sindikata i Vlade pokazuju kako postoji obostrani interes da se pokuša postići sporazum.

Pleše: Inzistirat ćemo na svojim pravima

Boris Pleše iz Sindikata državnih službenika rekao je da će sindikati inzistirati na njihovim pravima koja su ugovorili 2009., a prema kojima službenici imaju pravo na povećanje osnovice s obzirom da je gospodarstvo u dva uzastupna kvartala već zabilježilo rast za pola posto.

Dodao je da trenutne razgovore o sporazumu ne mogu vezati za novi kolektivni ugovor za državne službenike jer se radi o dvije pregovaračke ekipe.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da žele izaći u susret vladi, ali da se ne mogu odreći prava koje im pripada.

Sindikalni čelnici kažu kako je zasad prerano govoriti o sindikalnim akcijama, ali su sve opcije otvorene.

Razgovore s Vladom, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je mukotrpnima. "Dogovoren je još jedan sastanak na kojem će, nadam se, biti postignut konačni dogovor", rekao je Jagić.

Prije državnih službenika s predstavnicima vlade razgovarali su sindikati javnih službenika koji su dogovorili da će tek odlučiti hoće li o tom pitanju otvoriti pregovore.

Babić: To još nisu pregovori nego socijalni dijalog

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima da današnji sastanak osam sindikata iz javnih službi s predstavnicima Vlade nisu bili pregovori nego socijalni dijalog u vezi sporazuma.

"To je bila argumentirana rasprava i na kraju smo dogovorili kako ćemo u dogledno vrijeme, najvjerojatnije idući tjedan, ponovno se sastati i odlučiti ulazimo li ili ne ulazimo u pregovore o sporazumu za izračun osnovice plaća“, rekao je Babić.

Najavio je da se sindikati prvo trebaju konzultirati sa sindikalnim tijelima, ali i da na sljedeći sastanak dolaze s istim žarom i s istim argumentima.

Sindikati su poručili kako je sporazum prema kojem imaju pravo na povišicu od šest posto pravno neupitan i kao takav je za njih na snazi, no izrazili spremnost za pregovaranje. Babić kaže kako je sindikatima jasno kakvo je stanje u gospodarstvu i financijama i da su voljni razgovarati o reprogramu sporazuma, ali nije želio govoriti o tome detaljnije.

Sastanak javnih službi potrajao je pola sata dulje neko što je bilo predviđeno protokolom nakon čega je počeo sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih službi. Da bi se ostvarili uvjeti iz sporazuma iz 2009. za više od 240 tisuća javnih i državnih službenika u proračunu bi trebalo namaknuti dodatnih 1,8 milijardi kuna, koije nisu predviđene ni u proračunskim projekcijama za iduće dvije godine. (Hina)

______


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO