Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Okrugli stol: Je li vrijeme za političko organiziranje sindikata? - 18. siječnja 2015.

U sklopu EU projekta Matice hrvatskih sindikata pod nazivom „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“, 18. siječnja 2016. održan je okrugli stol posvećen temi: „Je li vrijeme za političko organiziranje sindikata?”.

U panel diskusiji na navedenu temu sudjelovali su istaknuti stručnjaci, analitičari i sindikalisti doc. dr. sc. Dragan Bagić, prof. dr. sc. Žarko Puhovski, prof. dr. sc. Berto Šalaj, dr. sc. Antun Vujić, g. Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i g. Branimir Mihalinec, zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata. Diskusiju je moderirala novinarka gđa. Jasmina Popović, a skup je uvodno pozdravila voditeljica EU projekta Matice, Lucija Barjašić Špiler.

”Tko su sindikati? Građani su sindikati. Dajte da nešto napravimo. Rastače nam se društvo, rastače nam se budućnost. Neka vrsta političkog aktivizma je imperativ.“, zaključio je g. Vilim Ribić te poručio da niti jedna politička opcija nije za socijalnu državu, dok su sindikati jedini koji se brinu za očuvanje socijalne države i prava radnika.

G. Branimir Mihalinec ocijenio je kako se lijevo i desno društvo u Hrvatskoj definiraju prema svom odnosu prema prošlosti, a ne po stavu prema radu i socijalnoj pravdi. “Čovjek koji radi i prima plaću mora moći živjeti od svoga rada, ali ljudi koji rade i primaju plaću se ubrajaju u one koji su siromašni“, kazao je g. Mihalinec te istaknuo kako su u protekle četiri godine SDP-a porušena mnoga socijalna prava u zemlji stoga bi se sindikati u zemlji trebali stranački aktivirati.

Prof. Žarko Puhovski istaknuo je kako bi sindikati trebali promijeniti svoj način djelovanja jer se na sindikate u Hrvatskoj neosnovano gleda kao na neprijatelje reformi i ta se slika treba promijeniti.

Dr. Antun Vujić naglasio je kako sindikati moraju zagovarati ideologiju participacije, kojom će zainteresirati i nove generacije radnika koji nemaju nikakvih socijalnih prava te se boriti za izgradnju socijalne države koja je potpuno srušena. Također, mišljenja je da se sindikati ne bi trebali organizirati kao politička stranka jer je njihov prirodni saveznik socijaldemokracija, bez obzira na njezine trenutne slabosti. Doc. Dragan Bagić smatra kako sindikati mogu utjecati na one koji kreiraju svijet javnih politika, na što se osvrnuo i prof. Berto Šalaj koji je istaknuo postojanje nezadovoljstva i nepovjerenja kod dijela građana stoga je vrijeme za promjene. Također, prof. Šalaj je naglasio kako sindikati trebaju graditi socijalnu moć kao protutežu ekonomskoj moći.

Zaključno je rečeno kako se treba postaviti pitanje na koji način bi se sindikati trebali politički organizirati, koji su ciljevi političkog djelovanja sindikata te kako je vrijeme za nove alate kao što je političko organiziranje koje je moguće uz potporu članstva.

udio zapis okruglog stola možete poslušati OVDJE

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO