Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vladina odluka o plaćama ruši temelje pravne i demokratske države - 1. veljače 2016.

Vladinu odluku o produljenju uskrate isplate dodatka na plaću od 4, 8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina radnog staža zaposlenima u državnim i javnim službma predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je u ponedjeljak kao kršenje temeljnih postulata pravne i demokratske države te najavio moguću sudsku zaštitu radničkih prava.

(jutarnji.hr)

Sindikati u tom sukobu imaju bolju poziciju, rekao je Ribić Hini, jer sudskim postupcima mogu zaštititi prava zaposlenika, no državni proračun mogao bi proći jako loše. Smatra kako su iz Vlade već trebali pozvati sindikate i ponuditi im neko rješenje ili dogovor.

Za premijera Tihomira Oreškovića i njegovu Vladu dobro je što okončanje sudskih sporova vjerojatno neće biti za njihova mandata, jer ova vlast neće dugo trajati i bit će "brigo moja prijeđi na drugoga", kaže Ribić.

Na upit jesu li sindikati spremni na eventualnu odgodu isplate dodataka, Ribić poručuje da to ovisi o tome kako se u Vladi budu postavili. "Moramo vidjeti tko su ti ljudi, kakvo je to društvo. Oni ne znaju elementarne stvari o vođenju države i razgovora. Moraju biti konkretni i otvoreni za dijalog, a ako toga ne bude mi ćemo svojim putem", najavio je.

Ribić pritom podsjeća da je Ustavni sud jasno rekao kako Zakon o uskrati vrijedi godinu dana i da se u 2016. ne može više primjenjivati, osim ako se to ne dogovori sa sindikatima.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša očekuje da ih iz Vlade pozovu na razgovor, no za sada još nema poziva. Sada kada se kreira proračun trebalo bi sjesti i dogovoriti te stvari, rekao je Pleša dodavši kako bi, po najavama, prijedlog proračuna trebao biti dovršen do kraja ožujka.

Upitan jesu li sindikati spremni na odgodu isplate dodataka, Pleša je rekao kako su to materijalna prava utvrđena kolektivnim ugovorom, pa moraju uzeti u obzir mišljenje članstva i vidjeti što druga strana nudi, razgovarati i vidjeti što je prihvatljivo.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da su spremni na razgovor i izrazio nadu da nova Vlada neće ponoviti pogreške bivše Vlade, nego će uvažiti sindikate kao socijalne partnere. Sindikati će, ovisno o prijedlozima Vlade, nakon u konzultacije sa članstvom poduzeti korake kako bi zaštitili prava radnika, rekao je Jagić. 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO