Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ministar Šustar neće zaustavljati kurikularnu reformu - 25. siječnja 2016.

Poštovani gospodine Šustar,

 

čestitam Vam na izboru za ministra znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi Tihomira Oreškovića. Drago mi je što ministar dolazi iz sustava koji dobro poznaje.

Za zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja izuzetno je važno i tko će biti pomoćnik ministra za odgoj i obrazovanje, jer djelokrug rada pomoćnika obuhvaća tri velika sustava: predškolski odgoj, sustav osnovnog odgoja i obrazovanja, te srednjoškolski sustav.

Praksa je pokazala kako je to preveliko područje za samo jednu osobu, te iz tog razloga držim kako je potrebno imenovati posebnog pomoćnika ministra za srednjoškolski sustav. Sustav srednjoškolskog obrazovanja u mnogome se razlikuje od osnovnog školstva. Preko 70% srednjih škola su tehničke i strukovne škole. Upravo bi te škole trebale biti najbolja poveznica obrazovanja s potrebama tržišta rada, te je izuzetno važno taj sustav dobro poznavati, kako bi ga se moglo razvijati i reformirati.

U svakom slučaju važno je koje će osobe obnašati dužnosti zamjenika i pomoćnika ministra.

Eksperimenti s nestručnim osobama u vrhu ministarstva znanosti, obrazovanje i športa kakve je provodila prošla Vlada, ostavili su pogubne posljedice na sustav.

Od Vas očekujem upravo suprotno.

Sindikat je otvoren za socijalni dijalog i partnerstvo, jer jednino kao partneri možemo preuzeti i svoj dio odgovornosti za razvoj sustava.

Iz tog razloga, spreman sam se sa svojim suradnicima odazvati Vašem pozivu na razgovor o budućnosti sustava odgoja i obrazovanja. Ima mnogo načina                 unaprjeđenja sustava, a koji ne iziskuju značajnija dodatna sredstva.

S obzirom da su u fokusu ove Vlade reforme, one se često poistovjećuju s rezanjima plaća i otpuštanjima radnika. U sustavu obrazovanja nema se više što rezati.  

Izražavam zadovoljstvo što ste se odlučili  kako ćete nastaviti započetu cjelovitu kurikularnu reformu, jer Hrvatska nema vremena svaki put s novom garniturom na vlasti započinjati sve iznova.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof. 

_____


Ministar Šustar neće zaustavljati kurikularnu reformu

dnevnik.hr

"Mi smo jedna država i na tim osnovama mi nastavljamo dalje", istaknuo je ministar Šustar.

Prvi je korak, o kojemu se razgovaralo na današnjem sastanku u vladi, dobar i jasan uvid u stanje proračuna, na čemu će se graditi sve ostalo, dodao je.

Kada je riječ o devetogodišnjoj osnovnoj školi i ukidanju općeg uspjeha na kraju školske godine koji su predviđeni kurikulumom, te informatici kao glavnom predmetu, Šustar ističe da će se o svemu razgovarati.
Ti su prijedlozi "na tragu preporuka Europske unije, a sve što nas približava tim dobrim europskim standardima je u interesu hrvatske države", zaključio je.

Novoimenovani ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar potvrdio je u subotu da će se nastaviti svi dobri programi pa tako i kurikularna reforma, i dodao da se moraju uvažiti i svi komentari koji će dodatno poboljšati taj dokument.

U smjernicama nove vlade koje su u petak predstavljene u Saboru, bilo je, naime, navedeno da će se "zaustaviti pokrenuti proces trenutačne kurikularne reforme; napraviti reviziju strategije i korekciju nedostataka na temelju detaljne analize", a Šustar je novinarima danas nakon radnog sastanka nove Vlade, održanog u Banskim dvorima, kazao kako je "očito došlo do nesporazuma".

"Važno je naglasiti da smo mi jedna država, postoji kontinuitet i svi dobri programi naravno da se nastavljaju", rekao je.

Istaknuo je da se reforma "sigurno nastavlja prema planu", no, ako bude korisnih komentara koji će poboljšati taj dokument, "svakako ćemo razgovarati".

Ministar Šustar najavio je da će se sastati sa svim stranama te da će se nastaviti "sve što je dobro i u korist naše države".

Na pitanje novinara kako je došlo do pogreške pa je u smjernicama navedeno da se kurikularna reforma zaustavlja, Šustar je dogovorio kako je, uzevši u obziri cijeli proces sastavljanja nove vlade, "razumljivo da se neke stvari potkradu".

No, istaknuo je, "važno je da ono što je bitno ide dalje" i da je "taj kontinuitet na zdravim osnovama". Ključna je poruka, smatra, da se dobri programi nastavljaju.

Osobito važnim drži da je za dokument strategije odgoja i obrazovanja na kojemu se temelji kurikularna reforma, kvalitetne smjernice dala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

_____

Jokić: Obrazovanje se ne smije ideologizirati - hrt.hr

 

 

 

 

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO