Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati ne izbjegavaju socijalni dijalog - 10. prosinca 2015.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom jučerašnjeg priopćenja Ministra rada i mirovinskog sustava dužni smo primijetiti sljedeće: istina je da je sedam sindikata javnih službi odbilo otići na jučerašnji sastanak, ali nije istina da su sindikati odbili o problemu ugovorenog rasta plaća razgovarati s Vladom RH. Istina je da nismo htjeli otići na jedan neorganizirani i nepripremljeni sastanak, ali nije istina da sindikati ne žele socijalnim dijalogom rješavati probleme.

Mrsić se sada sjetio pozivati na socijalni dijalog, ali pune četiri godine ova Vlada RH nije vodila socijalni dijalog, već ga je zamijenila monološkom političkom kulturom, čime je zakočila zemlju. Sindikati su bili dekor u odnosima punima diktata, neiskrenosti, povremenog omalovažavanja u ambijentu elementarnog nerazumijevanja društvenih problema. Glavni protagonist antisindikalnog, a to znači i antisocijalnog ambijenta bio je gospodin Mrsić (uz povremenog inspicijenta u liku Zorana Milanovića).

Posljedice su katastrofalne: četiri godine pravnog nasilja nad pravima radnih ljudi, potkopavanje  kolektivnog pregovaranja u cijeloj zemlji, preferiranje jednih, a zapostavljanje drugih partnera, manipuliranje sindikatima, nerješavanje socijalnih pitanja, smanjenje radničkih prava na razini cijele države, izostanak bilo kakvog razgovora o cijeni rada u zemlji, izostanak nacionalne politike plaća u zemlji, itd. Najteža posljedica je potpuno razoreno povjerenje između tri partnera. U takvim okolnostima ponovno nas se na isti način kao i do sada diktatom poziva na sastanak od danas na sutra, pri čemu nas se uopće ne konzultira o terminu sastanka.

Nije nas se obavijestilo niti o sudionicima sastanka iako zbog gore rečenog to postaje ključno pitanje. Naime, sindikati su uvjereni da s Mrsićem taj problem mi ne možemo riješiti. Da bismo to mogli, potrebno je razgovarati s ljudima koji ovaj netrivijalni problem mogu razumjeti, koji iskazuju poštovanje prema radnim ljudima i njihovim sindikatima i s kojima je moguće razgovarati u dobroj vjeri i povjerenju. Kada se tome doda da je Milanović za vrijeme štrajka izjavio da tehnička vlada nema ovlasti za razgovor sa sindikatima i za bilo kakve dogovore, ili još besmislenije, da ova Vlada ne može preuzimati obaveze za neku buduću Vladu, onda je nama ovako nepripremljen sastanak, bez poznatih sudionika i ovlasti Vlade u ovim okolnostima, zapravo nesvrhovit. Također, mogući su novi izbori i sindikati ne žele da ovaj problem bude rješavan u nekoj svrsi koja ne proizlazi iz problema samoga. Međutim, čim se stvore ozbiljni uvjeti spremni smo sudjelovati u raspravi o rješenju ovog problema i zato tražimo sastanak koji će biti ozbiljno pripremljen.

Dakle, nije istina da sindikati izazivaju tenzije, već inzistiraju na pristojnom postupanju i ravnopravnom tretmanu. Također, sindikati ne najavljuju sudske tužbe sve dok se ne sjedne s Vladom RH koja priznaje svoje ovlasti te ima poznate i kompetentne pregovarače.

Bruxelles, 9. prosinca 2015.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO