Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Rast BDP-a povećava osnovicu plaće u javnim i državnim službama - 27. studenog 2015.

Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja.

Osnovica se treba povećati na 5415 kuna

Kako je BDP u drugom i trećem kvartalu rastao 1,2 posto i 2,8 posto, njegov prosječan rast u zadnja dva kvartala iznosi točno 2 posto. Stoga se, po odredbama sporazuma, osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba povećati na 5415 kuna bruto. Time bi se osnovica za plaće javnim i državnim službenicima zapravo trebala vratiti na razinu prije nego što su sindikati potpisali dodatke sporazumima o osnovici za plaće iz 2009., kojima su pristali na smanjenje osnovice za 6 posto, uz uvjet da im se to vrati kad se ostvari značajniji gospodarski rast.

   

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u petak je, komentirajući rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu, podsjetio kako su ti sporazumi sklopljeni u vrijeme bivše HDZ-ove Vlade, pa trenutno ne može ništa prejudicirati.  "U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovora nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi i vidjet ćemo što s tim ozbiljnim pitanjem", kazao je.

Prema pisanju medija, za isplatu povećanja osnovice trebalo bi oko 1,8 milijardi kuna. "Razgovarat ćemo s našim partnerima, treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije", rekao je Grčić. No, iz sindikata poručuju Vladi kako očekuju da se potpisani sporazumi ispoštuju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec napominje da je sporazum koji su potpisali s Vladom neraskidiv jer nisu propisani uvjeti pod kojima bi ga jedna od strana mogla raskinuti. "Očekujemo da Vlada ispoštuje potpisano, u protivnom ćemo je na to natjerati sudskim putem", kaže Mihalinec dodajući kako je situacija pravno sasvim jasna, pa sindikati ne moraju ni posezati za štrajkom kako bi osigurali provedbu sporazuma.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ističe kako iz sporazuma koji su potpisali s Vladom u kolovozu 2012. godine proizlazi da se osnovica treba povisiti na 5415 kuna automatski od 1. siječnja iduće godine. "Ako smo mi mogli prihvatiti i provesti sporazume kojima su našim članovima smanjivani osnovica, razni dodaci i materijalna prava, očekujemo da i poslodavac ispuni svoj dio sporazuma", rekao je Pleša Hini.

_____

Iz medija:

Sindikati traže veće plaće za javni sektor - hrt.hr

Sindikati ne znaju gdje žive: Država je natukla milijarde duga za isplatu plaća, a sad još traže povišicu - index.hr

BDP porastao za 2,8 posto - najbrži rast još od 2008. godine - N1

 


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO